2010. március 31., szerda

Cenzúra a svéd gyerekkönyvekben

Kedves Bogi!

Az utóbbi idöben több cikk is megjelent arról, hogy a svéd írók arra panaszkodnak, hogy a kiadók részeket húznak ki a könyveikböl. Például a képeskönyvekben nem szerepelhetnek enyhe káromkodások sem, az ifjúsági könyvekben nem ihatnak alkoholt a fiatalok, tilos azt mutatni a gyerekeknek, hogy a felnöttek dohányoznak. Mindez azért, mert egyes szülök tiltakoznak.
A svéd TV "Jó reggelt" müsorában az ismert svéd írót, Ulf Starkot szólaltatják meg. Az interjú szerint nem biztos, hogy ma lenne olyan kiadó, amelyik meg merné jelentetni Astrid Lindgren bizonyos könyveit. Gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor Emil részeg lesz.
Ma egy kritikát olvastam a Göteborgs-Postenben, ahol a kritikus azon akad ki Mårten Sandén legújabb képeskönyvében (Den knasigaste killen i klassen), hogy fiú azzal hívja fel magára a kislány figyelmét a nulladik osztályban, hogy csúfolja. Hogy lehet ilyen hagyományos nemi szerepeket mutatni, kérdi a kritikus. Bizony, trend lett a gender a svéd gyerekkönyvekben. A kritikusok pedig elvárják, hogy most minden könyv ezt tükrözze. Na de hol van itt akkor a sokféleség, kérdem én, több gyerekkönyvíróval együtt.

Üdvözlettel:

Melissa

Censur i barnboksvärlden

Nincsenek megjegyzések: