2010. március 26., péntek

Kitty Crowther: Ivo & Vera på bio


Kedves Bogi!

Ezen a héten több gyerekirodalmi esemény is történt. Ha március, akkor gyerekírok járják egy hétig a könyvtárakat és iskolákat Göteborgban, és olvasóikkal találkoznak. Az idén ingyenes volt az a vacsora, ahol a gyerekkönyvírók bemutatkoznak a könyvtárosoknak és pedagógusoknak. Talán ennek köszönhetöen annyi volt a jelentkezö, hogy több könyvtáros ismerösöm nem jutott be. Én sem. De nem bánom annyira, mert három egymás utáni évben részt vettem, így szívesen adom át a helyet másoknak. Bár mindig érdekes az írókat, illusztrátorokat hallgatni. Szerencsére a többségük beszélni is tud, nemcsak írni vagy rajzolni.
Ma volt a Könyvkóstoló is Göteborgban, ahol a Svéd Gyerekkönyv Intézet munkatásai ismertették azt a dokumentumot, amit a 2009-ben megjelent 1600 gyermek- és ifjúsági könyvröl állítottak össze. Sajnos, erre nem tudtam elmenni, mert helyettesítenem kellett azt a kolléganöt, aki részt vett a rendezvényen. Úgy hallottam, kb. száz jelentkezö volt.
A harmadik esemény természetesen az Astrid Lindgren Emlékdíj. Most minden újság Kitty Crowtherröl ír.
Amint azt a Göteborgs Postenböl tegnap megtudtam, Kitty nem szereti a számítógépet, kizárólag kézzel rajzol. Úgy dolgozik, mint egy filmkészítö. Elöször figurákat rajzol, és köréjük épít fel egy történetet. 20 saját könyve van. Szeptemberben pedig ellátogat a Göteborgi Könyvvásárra.
Larry Lempert, az ALMA-zsüri elnöke elmondta, hogy Kittyt már korábban jelölték a díjra, és a zsüri két-három éve fontolgatta, hogy ö kapja meg a díjat.
A riporter szerint többen azt hitték, hogy az idén egy afrikai író nyeri majd a díjat. Mire Larry Lempert azt válaszolta, hogy nem akarnak politikailag korrektek lenni. Tehát nem az egyes földrészek szerint fogják odaítélni a díjat.
Ma este néztem a tévében a Go´kväll (Jó estét) címü müsort, ahol a két recenzens, a felnött könyvek mellett (mindig van krimi, mert ez a krimik országa) egy-egy gyerekkönyvet is javasolt.
A könyvtárban Kitty Crowther három könyvét találtam meg munka közben. Ezek közül az Ivo & Vera på bio (Ivo & Vera a moziban) címüt kölcsönöztem.
A felnött Ivo elviszi moziba az óvodáskorú Verát. Mindketten rovarok. Vera persze magával viszi mind az öt játékállatát. Ivo beleegyezik, de akkor szót kell fogadniuk. (Úgy látszik, ha az ismert Erikson & Lindgren Kiadó ad ki egy könyvet, akkor még ez a megfogalmazás is elfogadott! Hm... ) Természetesen elöadás közben Vera és az összes állat szomjas lesz. Így kimennek a büfébe, ahol ottfelejtik az egyik állatot, aki aztán megkerül. A történet végtelenül egyszerü, a képek pedig magukért beszélnek. Valamennyi kisgyerekes szülö magára ismer.
Kitty elmondta, hogy ö egyszer egy áruházban veszett el gyerekkorában, és akkor nagyon megijedt.

Üdvözlettel Göteborgból, ahol nyílnak a hóvirágok:

Melissa

Kitty Crowther képei

Nincsenek megjegyzések: