2011. május 27., péntek

Christina Björk: Prinsessor och Drakar (Királykisasszonyok és Sárkányok)

Christina Björk és Eva Eriksson. A képet innen vettem kölcsön.
Kedves Bogi!

Végre, végre! Végre megjelent a könyv, amire hónapokig vártam. Christina Björk Prinsessor och Drakar (Királykisasszonyok és Sárkányok) című mesekönyve humoros, szórakoztató és nagyon modern. Eva Eriksson gyönyörű, mesebeli képeivel pedig nem tudok betelni.
Királykisasszonyok és Sárkányok. Hát kell ennél jobb mesekönyv! Azt hiszem ez a könyv klasszikus lesz. Én mindenesetre megveszem a leendő unokáimnak.
A könyvben hét rövid mese jut a hét minden napjára (+ egy ráadás), és hét királykisasszonyról meg hét sárkányról szól. (Az egyikük színesbőrű, s ez fontos is a soknemzetiségű Szendvicsországban, ahol nem csak fehérbőrű gyerekek élnek.) A nyolcadik mesében aztán a királykisasszonyok együtt ünneplik egyikük szülinapját.
Ha jól sejtem, Christina Björk élvezhette a meseírást, s ez kiérződik minden történetből. Szívesen írnék valamennyiről, de nem teszem, hátha egyszer megjelenik magyarul is, legyen hát meglepetés.
Lássuk csak, melyikről is meséljek bővebben. A kislányok (mind 6-7 év körüli) neve alliterál a napok neveivel, ráadásul több virágnév, ami jelent valamit. Ezért aztán a fordítónak nem lenne (lesz, reméljük!) könnyű dolga.
A hétfői királykisasszonyt elrabolja a sárkánymama a gyerekeinek reggelire, a keddi összebarátkozik a sárkánnyal, a szerdai helyet cserél a sárkánnyal, a csütörtöki leviszi a sárkányt a király borospincéjébe, ahol az benyakal egy üveg szamócabort, mielőtt a kislány visszazárná az aranytévéképernyőbe.


A pénteki királykisasszony öccsét elrabolja a sárkány, de ő elmegy érte és megmenti. Ez az egyetlen mese, ahol a sárkány elpusztul: belerollerezik a szakadékba.

A szombati mesében egy laptop szerepel. A vasárnapi mesében egy kis vörös walesi sárkány szeretné elrabolni a királykisasszonyt. Az utolsó, ráadás mesében pedig a királyi gyerekek elfogyasztják a szülinapi tortát. Itt visszatérünk a szombati napra.


Talán a szombati mese a kedvencem. A laptop valahogy hasonlít az enyémre, amin most itt írok. Csak az enyém zöld és DELL felirat van a borítóján, a királykisasszonyé meg sárga, s az övén korona áll. Nem csoda! Szóval a királykisasszony reggel egy laptopot kap ajándékba a szüleitől a szülinapján, meg saját honlapot persze. Meghagyják neki, hogy semmilyen gombot sem szabad megnyomni, ha nincsenek a közelben. A lány persze megnyomja a KI gombot, s láss csodát, kiugrik a gépből egy hatalmas sárkány. Mondanom sem kell, hogy a gyerekeket azért nem kell félteni, a királykisasszony egyből feltalálja magát, hiszen a sárkányt, mint kiderül, rendkívül érdekli az internet, hát még a párkereső oldal! A szép sárkánylánynak természetesen nem tud ellenállni, így aztán közösen megkeresik a BE gombot, és a sárkányt beszívja a gép.
Roppant ötletes, szép, kerek egész a könyv. Az illusztrációk pedig még a magyar szülőknek és nagyszülőknek is tetszenének. Ebben biztos vagyok.

Üdvözlettel Göteborgból:

MelissaOlvasd el az elsö fejezetet itt!

Christina Björklund kétszer nyerte el a német Deutscher Jugendliteraturpreis díjat, és a Linnea i målarens trädgård, amit 22 nyelvre fordítottak le, A legjobb 50 gyerekkönyv (Ide érdemes bekukkantani!) listán szerepel. Ez a könyv Claude Monet kertjéről szól.

Eva Erikssont az Astrid Lindgren Emlékdíjra jelölték a svédek. Eva Eriksson Max-sorozatáról itt írtam korábban.

Nincsenek megjegyzések: