2011. május 12., csütörtök

Gro Dahle - Svein Nyhus: Snäll

Kedves Bogi!


Kedden este Gro Dahle norvég írónöt hallgattam, aki férjével, Svein Nyhusszel forradalmasította a norvég képeskönyveket. A svéd kritikusok csodálják, hogy olyan témákról írnak, mint például az apa, aki veri a családják, a halálról vagy a lelkibetegségben szenvedö anyáról.

Gro Dahle elmondta, hogy azért tudják megjelentetni ezeket a képeskönyveket, mert a norvég állam 1500 példányban átveszi és kiosztja öket a könyvtárakban és iskolai könyvtárakban. Néhány közülük svéd nyelven is megjelent.

Amint azt a göteborgi Daidalos Kiadó vezetöje kérdésemre elmondta, a Snäll (Jó) címü képeskönyvböl 4 000 darabot adtak el svédül.

A Snäll szereplöje Lussi, aki az iskolában jó kislány, a szavát sem hallani. Egy nap aztán láthatatlanná válik, és eltünik az iskola falában. Ott egy csomó más kislány is van. Egyszer aztán Lussi megelégeli, hogy jó legyen, fellázad, és széttöri a falat.

Gro Dahle elmondta, hogy a norvégok inkább felnötteknek való olvasmánynak tartják ezeket a könyveket, s nem gyerekkönyveknek. Sok felnött megbotrákozik rajtuk, míg a gyerekek jól fogadják öket.


Üdvözlettel:


Melissa

Nincsenek megjegyzések: