2011. december 4., vasárnap

Katarina Genar: En hemlig vän

Kedves Bogi!


Örömmel fedeztem fel, hogy egyre több magyar gyerekkönyv jelenik meg. Ezt sajnos nem tudom elmondani az ifjúsági könyvekről (13+). Amit hiányolok, az a realista regény. Szerencsére, ebből van bőven Szendvicsországban.

Katarina Genar első könyve, En hemlig vän (Egy titkos barát) realista regény misztikus elemekkel. A 6-9 éves korosztály számára írodott. Igaz, én az írónő második könyvét olvastam először, és mindjárt a szívembe fogadtam.

A könyv Henriettáról szól, akinek a szülei elválnak, és a kislány anyukájával vidékről a városba költözik. Egy régi házba, ahol csak nyugdíjasok laknak. Az anyukának állandóan dolgoznia kell az új munkahelyén, és Henrietta ezért sokat van egyedül.

A történet azzal kezdődik, hogy Henrietta elhagyja a kulcsát, és nem tud bemenni a házba. Az anyukája nem akart mobilt venni neki, így telefonálni sem tud. Végül egy lakó érkezik, az idős Wallgren úr, aki beengedi a kislányt. Wallgren úr egyedül lakik a legfelső emeleten, és egy kislány fotója áll a komódján. Az ablakából jól látni az udvart, ahol hintákat lenget a szél.

Amikor Henrietta beköltözik a házba, Sven, akitől a lakást vették, azt mondja, hogy a hinták nagyon veszélyesek.

A földszinten Ellen lakik, akiről kiderül, hogy Wallgren úr felesége.

Henrietta időnként az udvaron egy piros sapkás kislányt lát hintázni. Figyelmeztetni szeretné, hogy ne hintázzon, de mire leér az udvarra, a kislány mindig eltűnik. Ki ő, és vajon miért jelenik meg olyan sűrűn?

Henrietta egyedül érzi magát az osztályban, nincs barátja. Míg egy nap a tanító néni párba nem osztja a gyerekeket, hogy így dolgozzanak egy feladaton. Henrietta párja Fanny, aki elárulja, hogy ő találta meg a kislány kulcsát, csak nem volt alkalma visszaadni, mert a kardigánját a kulccsal együtt az istállóban felejtette, ahol lovagol. És ő írt neki egy levelet korábban ”Egy titkos barát” aláírással.

Henrietta kifaggatja Wallgren urat, aki elmeséli, hogy volt egy kislánya, aki nagyon élénk volt, nem olyan, mint a többi gyerek. Egy délután Ellen elment a boltba vásárolni, Wallgren úr újságot olvasott, a kislányuk pedig körbe-körbe szaladgált a lakásban, és azt játszotta, hogy repül. Míg ki nem repült az ablakon.

Henrietta őt látja tehát. Fannyval úgy gondolják, hogy a kislány azért jár vissza, mert azt szeretné, ha a szülei újra együtt élnének. A két kislány egy tervet eszel ki, hogy Wallgren urat és Ellent kibékítsék.

Henrietta pedig megbocsát apukájának, aki beleszeretett egy másik nőbe, és ezért otthagyta őket. (Egyébként teljesen elfogadott a svéd gyerekkönyvekben, hogy az egyik szülő beleszeret valaki másba. Az élethez igazodnak egy olyan individualista társadalomban, ahol minden harmadik házasság válással végződik.)

A könyv hátsó borítóján azt olvasom, hogy ez ”egy izgalmas és szuggesztív gyerekregény Maria Gripe stílusában”. A könyvborítót Kristina Digman tervezte, akit egyre több kiadó foglalkoztat. Ö tervezte a göteborgi gyerekkönyvesbolt logóját is.

Legközelebb Katarina Genar második könyvéről írok, aminek a címe Pensionat Vidablicks gåta.


Üdvözlettel:


Melissa


Ps.: Maria Gripétől az Agnes, Cecília, valamint az Elvis! Elvis! olvasható magyarul.


Katarina Genar: En hemlig vän Olvass bele!

Nincsenek megjegyzések: