2011. december 2., péntek

Mårten Melin: Förvandlad

Kedves Bogi!

Itt vár egy csomó könyv stócban, hogy írjak róluk. Akkor kezdem azzal, amit a legutóbb olvastam.
Mondhatom, Szendvicsországban még mindig virágzik a gótikus gyerekirodalom. Mårten Melin Förvandlad (Átváltozott) címü könyve egy kamaszfiúról szól, aki alvajáró. Mivel a mamája aggódik miatta, egy internátusba iratja be. Csak annyit árul el, hogy a család Közép-Európából származik (Na, vajon melyik országra gondolunk mindjárt?), és a falut megátkozták. Az átok minden negyedik generáción ütközik ki. Måns persze éppen a negyedik generációhoz tartozik. Az anyukája többet nem árul el. Majd az internátusban mindent megtud.
Az iskolában egy A és egy B épület van. Måns az A épületbe kerül, ahol rács van az ablakon, és éjszakára bezárják a szobaajtókat kívülről. A fiú melletti szobában Felicia lakik, aki egy éjszaka bemegy Måns szobájába és megcsókolja. Ekkor Måns macskává változik. Mindjárt eszembe jutott itt Annie Schmidt Macskák Társasága című kiválló könyve, amiből film(sorozat) is készült.
Az iskolában csak Måns és Felicia képesek macskává változni, a többieknek más természetfeletti képességei vannak.
Ami engem a leginkább megragadott és mosolyra csábított az az, ahogy az író a kamaszfiú érzéseit ábrázolja nőnemű lények társaságában. Månsot nemcsak Felicia kedveli, hanem három boszorkánylány is megpróbálja elcsábítani. Ezt aztán Felicia megakadályozza. (Hja, néha ábrándoznak a férfiírók.)
Az iskolában mindenki köteles keresztet viselni a nyakában. Vajon miért? Erre keresi a választ Måns barátja, akiről kiderül, hogy egy troll. Nos, a könyv végén erre is választ kapunk.
A könyvnek márciusban jelenik meg a folytatása Jag är Love (Én vagyok Love) címmel.
Mårten Melin könyve kicsit félelmetes, és tele van humorral. Ráadásul úgy van megírva, hogy csak apránként derül ki Måns titka, ezért minél elöbb el szeretnénk olvasni. A történet könnyen olvasható, sok-sok párbeszéddel.

Miauuuu!

Melissa

Mårten Melin: Förvandlad Olvass bele!

Nincsenek megjegyzések: