2011. december 25., vasárnap

Ursula Poznanski: Erebos

Kedves Bogi!

Ursula Poznanski Erebos című regényéről a svéd gyerekkönyvtárosok zárt Facebook-csoportján olvastam először, ahol egy neves svéd gyerekkönyvkritikus ajánlotta.
Nagyon kíváncsi lettem, főleg azért, mert osztrák író ifjúsági regénye nagyon ritkán lát napvilágot svéd nyelven.
Erebos egy számítógépes játék, amit egy londoni iskolában titokban terjesztenek a diákok. A könyv főhőse, a 16 éves Dick, először hiába igyekszik megszerezni, mert mindenki nagyon titokzatos, akinek a birtokában van a cd-másolat. Amikor aztán végre megkapja, a játék magával ragadja, függővé válik. A jatékban avatart választ magának, és különféle harcok során próbál bekerülni a Belső Körbe a legjobbak közé. Úgy tűnik, hogy a játék saját életet él, mindent tud a magánéletéről, és kommunikál vele. Ráadásul olyan feladatokat is ad, amiket a valóságban kell végrehajtani. A játékban szereplő vezető büntet és jutalmaz.
Erebosról keveset árulok el, mert biztos vagyok benne, hogy magyarul is megjelenik.
Nos, a könyv 400 oldal. Az első 200 számomra kissé fárasztó volt, hiszen tele volt harci jelenetekkel.

Gondolom, hogy ezek főleg azok számára érdekesek, akik maguk is játszanak számítógépes játékokat. Azt hiszem, a könyv kiváló célcsoportja a kamaszfiúk lehetnek. A lányok amúgy is rátalálnak.
Mint később kiderül, a harci jelenetek helyszíneit a londoni metró bizonyos állomásaival lehet azonosítani.
Mivel a játék létrehozója szerette a görög mitológiát, ezért sok utalást találhatunk erre.
Ha a könyv ajánlójában nem olvasom, hogy Dick azt a feladatot kapja Erebos világában, hogy a valóságban mérgezze meg az angoltanárát, talán abba is hagyom az olvasást. Szerencsére nem tettem. A második 200 oldalt pedig már egyfolytában olvastam végig. Na jó, azért ettem is közben.
Erebos világa valójában egy totalitárius rendszerre hasonlít, ahol a résztvevők feltétlen engedelmességet fogadnak a vezetőnek. A résztvevők azt a feladatot kapják, hogy kémledjenek egymásra. Riasztó és megdöbbentő, hogy mennyire lehet embereket befolyásolni. Annyira függővé válnak a játékban, hogy még ölni is képesek, ha a vezető erre kérik őket. Nos, hogy Dick hogyan dönt nem könnyű erkölcsi tusája során, maradjon titok.
Elégedettséggel vettem tudomásul a könyv végén, hogy most nem jöttem rá, ki áll a játék hátterében.
És hogy Dick elnyeri-e a szép és okos osztálytárs, Kate szerelmét, aki először nem hajlandó részt venni a játékban, a történet végén kiderül.
Ursula Poznanski kiváló ifjúsági regényt alkotott érdekes karakterekkel. A történet pedig kiválóan alkalmas arra, hogy azt tanítási órán megbeszéljük a fiatalokkal.

Kellemes karácsonyt kívánok Göteborgból:

Melissa

Ursula Poznanski: Erebos - Olvass bele!

Erebos egy játék.
Figyel téged,
Beszél veled,
Megjutalmaz,
Próbára tesz,
Fenyeget.


Nincsenek megjegyzések: