2011. december 27., kedd

Jenny Valentine: Broken Soup

Kedves Bogi!

Jenny Valentine Broken Soup (Trasig soppa – svédül olvastam) című ifjúsági regénye a múlt héten került a kezembe a könyvtárban, amikor egy fiatal lány visszaadta. Az angol írónőnek ez a második regénye, az első, Finding Violet Park 2007-ben elnyerte a Guardian gyerekkönyvdíját. Mostmár biztos, hogy legközelebb azt olvasom.

A könyv borítóján ez áll: ”Negatív. Pozitív. Attól függ, hogy nézzük.”

A hátsó borítón pedig Johanna Lindbäck, gimnáziumi tanárnő és írónő, a Bokhora (Könyvribanc) könyves blog egyik írója, a következő szavakkal ajánlja a regényt: ”Tehát, ez a könyv annyira szép és melegséggel és örömmmel teli és szomorú és izgalmas. I love it! Csak annyit mondok: olvasd, olvasd, olvasd!”

A történet úgy kezdődik, hogy a tizenöt éves Rowan ott áll az élelmiszerboltban a pénztár előtti sorban, és akkor odalép hozzá egy ismeretlen fíú, (az amerikai Harper) aki néhány évvel idősebb nála, átnyújt egy fotonegatívot, és azt mondja, hogy a lány ejtette el. Pedig nem. Rowan csodálkozik, aztán mégis beteszi a táskájába.

Rowan az anyukájával és a hatéves húgával, Stromával él együtt, és gyakorlatilag ő látja el a háztartást, mivel az anyukája mélyen depressziós két éve, amióta a fia, Jack meghalt. Jack két évvel volt idősebb Rowannál. A fiú elvesztése miatt érzett gyász tönkreteszi a szülők házasságát. Az apa csak hétvégeken viszi magával a gyerekeket.

Rowan megfeledkezik a negatívról, beledobja a szemétkosárba Jack szobájában.

Egy nap egy ismertlen lány, Bee megy oda hozzá az iskolában, és azt kérdi, mit adott neki a fiú a boltban. A két lány összebarátkozik, és Bee otthon a fürdőszobájukban előhívatja a képet. A képen Jack látható, ahogy nevet.

Bee az apjával és a két éves öccsével lakik. Az anyja bohém természet, nem tud egy helyben maradni, csak néha látogatja meg a családot. Most éppen Spanyolországban él.

Rowan egy nap elkíséri az anyját az orvoshoz, és azt próbálja elmagyarázni, hogy a mamája nem lehet beteg, hiszen ha az lenne, segítenének a gyógyszerek, amiket szed. De senki nem hallgat rá. A váróteremben újra találkozik Harperrel.

Rowan és a húga egyre több időt tölt el Bee családjával. Bee arra biztatja a lányt, hogy keresse meg Harpert. Később ő vigyáz Stromára, amíg Rowan Harperrel találkozik.

A lányok titkolják az apjuk elől, milyen rosszul érzi magát az édesanyjuk. Míg egy nap megtörténik a tragédia. A mama nem bírja tovább. Csak a véletlennek köszönhető, hogy mégis életben marad.

Rowan azon gondolkodik, hogy a bátyjából egy darabka vajon tovább él-e mondjuk egy képen vagy egy hangfelvételen vagy más módon.

Nos, a könyv végén ez is kiderül. A végkifejlet váratlan. Szokásomtól eltérően most előrelapoztam, és melegség járta át a szívemet, amikor megtudtam, hogyan is végződik. De nem árulom el. Hátha egyszer megjelenik magyarul is.

Ezt a könyvet bátran ajánlom a magyar kiadóknak. Kiválóan megírt regény. Sok olvasót tennének vele boldoggá.

Üdvözlettel:

Melissa

Jenny Valentine: Broken Soup - Olvass bele angolul!


Nincsenek megjegyzések: