2007. november 13., kedd

Astrid Lindgren ünneplése a könyvtárban


Kedves Bogi!

A mai levelemet azzal kell kezdenem, hogy “hull a hó és hózik, Micimackó fázik”. Mivelhogy ma leesett az elsö hó Göteborgban. Persze, rögtön el is olvadt, de azért nagyon örültünk.
Az iránt érdeklödsz, hogyan ünnepeljük Astrid 100. születésnapját a könyvtárunkban. Nos elöszöris elmondom, hogy az egyik kerületi könyvtárban dolgozom, egy olyan kerületben, ahol sok a bevándorló, elsösorban a volt Jugoszláviából, Iránból, Irakból, Szomáliából, néhány arab országból, és kevesen vannak magyarok is. Ezért aztán azt találtuk ki, hogy több nyelven fogunk felolvasni egyszerre Astrid Lingren könyveiböl. Más nyelvü könyveket nem volt nehéz találni, hiszen az írónö könyveit 87 nyelvre fordították le.
Ma tehát nagy nyüzsgés volt a könyvtárban, amikor fél tízkor beállitott 200 gyerek, akik csoportokra osztva svédül, szerbül, franciául, spanyolul, perzsául, kurd nyelven, arabul, tigrinja nyelven hallgatták a történeteket.
Göteborgban hagyomány, hogy összel minden 3. osztályos gyerek jutalomkönyvet kap. Ahhoz, hogy ez lehetövé váljon, minden évben pályázni kell. Tavaly Martin Widmark Sáfrányrejtély címü könyvét osztották ki a gyerekeknek. Az egyik lelkes gyerekkönyvtáros még száz darab sáfrányos süteményt is sütött ez alkalomból. Ez olyan, mint nálunk a diós meg a mákos beigli. A karácsony elképzelhetetlen nélküle. Mazsola meg is jegyezte: ”Ez nem igazság, hogy a harmadikosok ebben az évben ilyen jó könyvet kapnak.” Persze aztán én is megvettem neki.
Az idén a harmadikosok ajándékkönyve városunkban Astrid Lindgren Harisnyás Pippi cimü müve. A mi kerületünkben 6 harmadik osztályban 112 darab könyvet osztottunk szét. Ez pedig úgy történt, hogy a gyerekek hétfön a tanító nénivel eljöttek a könyvtárba, ahol a gyerekkönyvtáros elöször mesélt Astrid életéröl és könyveiröl, aztán minden gyerek kapott egy könyvet és egy olvasónaplót. Az osztályok pedig még egy Astrid Lindgren életéröl gyerekek számára írott könyvet is hazavihettek.
A gyerekkönyvtárban vetélkedö is várja a gyerekeket: 10 kérdést függesztettünk fel a falra Astrid könyveiböl. Ezekre totószerüen kell válaszolni. A jövö héten a megfejtök között 3 könyvet sorsolunk ki.
Csütörtökön este felnött irodalmi estre kerül sor, ahol könyvtáros kollégák adnak ízelítöt az írónö müveiböl.
Azt pedig mondanom sem kell, hogy kiállítást is rendeztünk Astrid Lindgren könyveiböl, mind a gyerek, mind a felnött részlegen. Ez pedig elég nehéz volt, mivel a jubileum alkalmából a legtöbb könyve ki van kölcsönözve. Elárulhatom, hogy kénytelenek voltunk egy csomó újat venni. Nagyon szép kiállításúak, Astrid Lindgren aranybetüs aláírásával.
Bogi, azt írtad, hogy van néhány ismerösöd, akik szeretnének svédül tanulni. Ígérem, hogy ha kicsit több idöm lesz, elmesélem, hogy tanultam meg svédül, és adok néhány ötletet azoknak, akik erre a nem is olyan nehéz feladatra vállakoznak. Addig is egy tanács: érdemes gyerekkönyveket olvasni, mert ezek nyelvezete általában egyszerü. A következö honlapon pedig bele lehet hallgatni, ahogy Astrid Lindgren felolvas a könyveiböl:
http://www.alv.se/
Itt angol és német nyelvü információ is található. Kattincs rá a könyvespolcon található könyvekre, majd a lap alján lévö hangszóróra, és már hallgathatod is. Hidd el, megéri! Senki nem tud olyan lebilincselöen és ízesen felolvasni, mint maga Astrid. A CD-könyveken is ö olvassa fel a müveit.
Hallom a másik szobából, ahogy Muffin hörcsöglány türelmetlenül rágja a rácsot. Ideje lenne már megetetni, meg játszani vele egy kicsit. Ezért most el is búcsúzom.

Minden jót, föleg szép hószállingózást kívánok nektek is!


Melissa

Nincsenek megjegyzések: