2007. november 25., vasárnap

Könyvzsüri – svéd olvasómozgalom


Kedves Bogi!

Újra kezdödik a Könyvzsüri olvasómozgalom. A kolléganöm kiválasztotta azt a 15 címet, amit minden 4. osztály számára megveszünk a kerületünkben lévö iskolákban. Erre az összegre állami pénzböl lehetett pályázni. Mostmár csak olvasni kell a könyveket, hogy amikor majd személyesen kivisszük azokat az osztályokba, ajánlani is tudjuk öket. Tavaly nagyon érdekes volt, mert amikor a kolléganöm ismertette a könyveket az egyik osztályban, valamennyit kiállította a táblára. A 15 címböl kb. 10-röl beszélt. Mit gondolsz, mely könyvek tüntek el a tábláról az ismertetés végén, amikor a gyerekek elöre mehettek és választhattak maguknak közülük? Azt hiszem, eltaláltad.
Mindenesetre csodálkozva tapasztaltam, hogy a gyerekek mennyire tájékozottak voltak, és milyen sokat olvastak. Ezért jó, ha a könyvtárosok és a pedagógusok beviszik a könyveket az osztálytermekbe. És mint mindig, most is igaz. Minden azon múlik, hogy a pedagógus mennyire lelkes, és mennyire jó tanár. Igazam van?
Ma már annyit írtam, hogy mostmár egy kis kikapcsolódásra vágyom. Azt hiszem, megnézek egy jó filmet a tévében.
Ja, hogy nem tudod, mi az a Könyvzsüri? Akkor küldök egy kis tájékoztatót.

Halihó!

Melissa

A Könyvzsüri 2007 szabályai:
5 könyvre szavazhatsz.
A versenyben a 2007-ben kiadott gyeremek- és ifjúsági könyvek szerepelnek.
Korhatár: 19 év.
Szavazni 2007 november 15 és 2008 április 30 között lehet.

A Könyvzsüri ötlete Hollandiából származik, ahol 15 éve van nemzeti Gyerekzsüri, amelyik minden évben megszavazza az év legjobb könyveit. Svédországban 1997-ben kezdödött a Könyvzsüri mozgalom, és évröl évre egyre több gyerekhez jut el!
2006 - 48 000, 2005 - 48 000, 2004 - 37 000, 2003 - 45 000, 2002 - 43 000, 2001 - 57 000, 2000 - 40 000, 1999 - 40 000

A Könyvzsüri egy országos olvasást elösegítö mozgalom Svédországban. A Könyvzsürire az Állami Kulturális Tanács rendezésében kerül sor. Az adott évben megjelent legjobb gyermek- és ifjúsági könyvek egy Gyerekkönyvkatalógusban kerülnek bemutatásra. A résztvevök (felsö korhatár 19 év) azonban valamennyi, az adott évben megjelent gyermek- és ifjúsági könyvre szavazhatnak. A mozgalom könyvtárak, iskolák és könyvkiadók közötti együttmüködésen alapul.
A Kulturális Tanács katalógusa november elején kerül kiosztásra az iskolákban és a könyvtárakban. Ezzel egyidöben kerül nyilvánosságra a Könyvzsüri 100-as listája is. A 100-as lista a 100 legjobbnak ítélt könyvet tartalmazza korcsoportonként. Ezt a listát pedagógusok, könyvtárosok, könyvesbolti dolgozók és a kiadók képviselöi állítják össze. A következö lépés a katalógus ismertetése, és a gyerekek olvasásra való buzdítása.
A Könyvzsüri honlapján svéd nyelvü infomáció olvasható a mozgalomról, valamint itt tekinthetö meg a 100-as lista is. Talán még Magyarországon is érdekes lehet, mely külföldi szerzök kerültek fel a listára, illetve nyertek az elözö évben. A 10-13 éves kategóriában 2006-ban Michelle Paver Farkastestvér, míg a 14-19 éves kategóriában Christopher Paolini Eragon címü könyvének a második része kapta a legtöbb szavazatot.

www.barnensbibliotek.se/bokjuryn/index.htm

A könyvtárak a Kulturális Tanácstól megpályázott pénz segítségével könyveket vásárolnak a 100-as listáról, és ezekböl könyvcsomagokat készítenek, amiket eljuttatnak az iskolákba.
A Könyvzsüri mint olvasást elösegítö mozgalom egyik elönye az, hogy minden óvoda, iskola és könyvtár annyi energiát fektethet bele amennyit bír és akar. És hogy ötleteket adjanak, a Könyvzsüri honlapján olvasható néhány sikeres próbálkozás óvodákból és iskolákból.
A Könyvzsüri eredményét májusban hozzák nyilvánosságra: a nyertes könyvek és szerzöik, valamint a 10 legjobb könyv listája korcsoport kategória szerint. Azok a szerzök, akik díjat nyertek, azt mondják, hogy ez eddig a legjobb díj, amit csak kaptak, mivel maguk a gyerekek választják ki kedvenc könyveiket, és nem felnött irodalomkritikusok.

Tippek tanároknak a Könyvzsüri honlapjáról:

Jusson eszedbe, hogy MINDEN 2007-ben kiadott gyermek és ifjúsági könyv részt vesz a versenyben!
Használd a gyerek- és ifjúsági könyveket ajánló katalógust. Minden könyvtárban megtalálható vagy megrendelhetö a Könyvzsüri honlapján.
Müködj együtt az iskolai vagy helyi könyvtárral. Talán külön könyvcsomagokat készítenek, amelyek körbejárnak az osztályokban és az iskolákban.
Csalogasd elö a versenyszellemet. Hívj ki versenyre egy másik osztályt/iskolát, hogy hány címet olvastatok az adott év alatt.
Jelölj ki díjakat azoknak, akik a legtöbb könyvet olvasták az osztályban vagy azok számára, akik részt vettek a szavazásban.
Ösztönözd a gyerekeket arra, hogy egész évben olvasónaplót vezessenek.
Tedd a szavazást vagy az eredmény nyilvánosságra hozását ünnepi alkalommá.
Dolgozz a Könyvzsürivel az iskolai oktatásban. Talán valamelyik regény vagy ismeretterjesztö könyv kapcsolódik a tananyaghoz. Ha papíron szavaztok, a szavazás példa lehet arra, hogy is megy ez végbe a valóságban. Ha az Interneten keresztül szavaztok: mind a szavazást, mind a Barnensbibliotek (Gyerekek könyvtára – svéd honlap, ahol többek között 400 gyerekkönyvíróról található infomáció, továbbá a gyerekek saját recenziókat írhatnak gyerekkönyvekröl stb.) honlapja része lehet az informatika oktatásnak.
Tájékoztasd a szülöket a Könyvzsüriröl.
Készíts egy helyi plakátot a szavazás eredményéröl. Talán még a helyi könyvesboltnak is érdekes lehet?

Példák svéd nyelven iskolákból, óvodákból arról, hogyan szervezik meg a könyvzsürit:
www.barnensbibliotek.se/bokjuryn/metodtips.htm
www.jarfalla.se/templates/page____14538.aspx
www.jarfalla.se/templates/page____23210.aspx
www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_413725.svd (Svenska Dagbladet)