2008. március 21., péntek

Andersen éjszakája


Kedves Bogi!

Nemrég érdekes információt olvastam az InfoLib szlovák könyvtári honlapon. Április 2-a a nagy dán mesemondó Hans Christian Andersen születésnapja és Nemzetközi Gyerekkönyv Nap. Ennek tiszteletére immár 9. alkalommal szervezik meg az ANDERSEN ÉJSZAKÁJA című rendezvényt. Itt olvasható angol nyelvű információ.
A program a cseh Uherské Hradište város könyvtárából indult. Az itteni könyvtárosok 20 gyereket hívtak egész éjszakan át tartó kalandra: meseolvasás, versenyek, játékok és meglepetések formájában. A mesélés késő éjszakába nyúlt, így a gyerekek a könyvtárban hajtották álomra a fejüket.
Az internetnek köszönhetően az éjszakai mesélés ötlete szárnyra kelt, és 2001-ben már 40 könyvtárban meséltek és aludtak a gyerekek. 2003-ban pedig már 153 könyvtár vett részt a rendezvényben Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból.

ANDERSEN ÉJSZAKÁJA 2008
2008. március 28.Az idén eddig 582 könyvtár jelentkezett a rendezvényre: Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Szlovéniából.

A Szlovák Könyvtárosok Egyesülete megnyerte a rendezvény számára a Slovart Kiadó mellett a Szlovák Rádió támogatását. Így március 28-án, péntek reggeltől egészen szombat reggelig a könyvtáraké az éter: Tudósítás a könyvtárakról, a könyvtárakért, a könyvtárakból.

Bogi, úgy gondolom, hogy ez a rendezvény követendő példa. Mit gondolsz, csatlakozhatnának jövőre esetleg a magyar könyvtárak is? Hmm ...?

Sok-sok húsvéti üdvözletet küldök a hófedte Göteborgból, ahol most hóvihar tombol:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: