2008. március 19., szerda

Svéd húsvét

Kedves Bogi!

Hamarosan itt a húsvét, ezért gondoltam, beszámolok róla, ezt mi itt hogyan ünnepeljük. A svéd húsvét nagyon hasonlit a karácsonyhoz. Ám ha a karácsony színe a piros, akkor a húsvété a sárga. Sokan még sárga függönyt is tesznek, meg sárga gyertyát helyeznek az ablakba. A húsvét virága a nárcisz, amit svédül húsvéti liliomnak hívnak. Mindenki ezt veszi. A tavasz virága pedig az árvácska. Mindenütt ezt rakják ki cserépben az ajtó elé, és a tereken is föleg ez látható. Két színben: sárga és kék. Azt hiszem, azért mert ez a svéd zászló színe. Persze van jácint és tulipán is.
A húsvéti menü megegyezik a karácsonyival, a tojást kivéve. Mert azt most főzik, karácsonykor pedig omelettet készitenek. A többi étel: sonka, fasírt, ecetes hering, füstölt lazac. És persze van még húsvéti kóla és sör is.
Húsvétkor a svédek gallyakat tesznek vázába, amelyeknek a végére színes tollakat erősítenek. A kislányok pedig csütörtökön kiöltöznek boszorkánynak. Ez főleg az óvodában volt divat. Ilyenkor piros orcát meg szeplöket festenek az arcukra, és kendőt kötnek.
Egyszer évekkel ezelött, amikor a lányom még óvodás volt, a villamoson utaztunk. Mazsola meglátott egy nőt, akinek kendő volt a fején, és felkiáltott: „Nézd anya, egy boszorkány!” Még szerencse, hogy senki nem értett magyarul. Húsvétkor a kislányok sok helyen kiöltöznek boszorkánynak, együtt körbejárják a szomszédokat, becsengettek az egyes lakásokba, és boldog húsvétot kivántak, némi édesség fejében. A locsolkodás itt ismeretlen.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok innen a messzi távolból:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: