2008. március 16., vasárnap

LasszeMaja Nyomozóiroda – 1 millió eladott példány

Kedves Bogi!

Tegnap a könyvesboltban jártam, és örömmel fedeztem fel, hogy már kapható Martin Widmark három sorozatának a legújabb kötete. Meg is vettem mindet. A Focirejtélyt tegnap odaadtam Mazsolának, a másik kettőt majd a nyuszi hozza húsvétra.
Nos, a Fotbollsmysteriet (Focirejtély) a LasszeMaja Nyomozóiroda 14. kötete, és a boltban nylonba csomagolva kapható. A borítón az áll, hogy a sorozat átlépte az 1 milliós határt, vagyis ennyi fogyott el belőle Szendvicsországban. Számomra hihetetlen. A sorozat minden esetre rendkívül népszerű. (Korábban már beszámoltam róla.) Állandóan ki van kölcsönözve a könyvtárban, ahol dolgozom.
Még azt is olvasom a borítón, hogy bizonyos könyvekben aranypénz van elrejtve. Aki ilyet talál, az további információt kap, mit kell tennie, mert nyerni fog valamit. Hát ez irtóra felkeltette az érdeklödésemet. Hiába, nincs új a nap alatt. A BonnierCarlsen Kiadó munkatársai pedig jó üzletpolitikát folytatnak. Egy könyv 99 koronába kerül, ebből az író 5 koronát kap. Így aztán a nyereségből van lehetőség kevésbé népszerű könyvek kiadására is.
Bogi, ugye tudod, honnan származik az aranypénz ötlete. Hát persze! Roald Dahl Karcsi és a Csokigyár című könyvéből.
Szóval itthon kicsomagoltuk a könyvet. Persze, nem volt benne aranypénz. De azért nagyon kíváncsi lettem, találok-e ezzel kapcsolatban valami információt a neten. A LasszeMaja honlapon olvasható, hogy 100 könyvben rejtettek el aranypénzt, és aki ilyet talál, az értékes nyereményben részesül. Az aranypénz tulajdonosainak pedig versenyben kell részt venni, így dől majd el, ki nyeri a fődíjat, de hogy az mi lesz, titok.
LasszeMaja hatalmas siker Szendvicsországban. Eddig 15 nyelvre fordították le. Tálcán kínálok egy üzletet a magyar kiadóknak. Számomra REJTÉLY, miért nem élnek vele. Csak abban bízom, hogy talán valaki elolvassa, amit írok, és Bolognában a Nemzetközi Gyerekkönyvvásáron ellátogat a BonnierCarlsen svéd kiadó standjához, és belelapoz a könyvekbe.
A Sweden.se honlapon érdekes cikk található a svéd gyerekkönyvkiadásról 2007. májusából angol nyelven: Swedish children's books set new pace. Ebből idézek:


Lillemor Torstensson, information manager at the Swedish Institute for Children’s Books (Svenska barnboksinstitutet) says that Martin Widmark’s LasseMaja books have hit home with both boys and girls in the seven to nine year-old age group. “Widmark’s books are easy to get into, with good stories and an uncomplicated language that appeal to the target group,” Torstensson says.
Annika Lundeberg, an editor at Bonnier Carlsen, where the LasseMaja series is published, says such characteristics are necessary in order to attract young readers. “The competition is tougher now,” she says. “Books are vying for attention against computer games and TV, and we’re discovering that books need to have a faster pace too.”
Illustrations, form and design have also become increasingly important for Swedish kids, resulting in illustrated books even for older children, Lundeberg adds. Helena Willis’ illustrations in the LasseMaja books received a lot of criticism from adults, but children took to them immediately. “In the beginning, adults thought the drawings were ugly, but their black and white simplicity appeals to children,” Lundeberg says.


A cikk szerint Helena Willis illusztrátort sok felnőtt kritizálta az illusztrációk groteszt stílusa miatt, de a gyerekek rögtön elfogadták a könyveket.
Mára ennyit, legközelebb a másik két könyvről számolok majd be.

Sok szeretettel üdvözöllek a napsütéses Göteborgból:

Melissa


Fotbollsmysteriet (Focirejtély)


Valleby kisvárosban minden évben sor kerül egy fontos focimeccsre. Valleby csapata Solbacka csapatával vív meg. Az ezüstserleg csillog a napfényben, a nézősereg pedig örömkiáltásokban tör ki, amikor a csapatok berohannak a pályára. Ott jön Mary iskolai ápolónő, aki csatárt játszik Muhammed Karáttal együtt. És amikor Barbro Palm a hátvéd és a rendőrfőnök áll a kapuban, akkor nem történhet semmi baj, ugye? Főleg akkor, ha Valleby csapatának új edzője van, Franko Bollo, akinek olasz profi vér csörgedezik az ereiben. … Vagy mégis?
Martin Widmark – ”a gyerekek Agatha Christie-je a 2000-es évek legnépszerűbb svéd gyerekkönyvírója” – a Västerbottens Kuriren lap alapján.
”Nincs topplista Widmark nélkül” – állítja az Expressen lap.
”Ha a gyerekek olvasási kedvét akarjuk felébreszteni, valószínűleg nincs rá jobb módszer, mint hogy egy LasszeMaja könyvet adjunk a kezükbe” – írja a Södermanslands Nyheter lap.
”Widmark és Willis saját, egyéni hangulatot teremtett, tele humorral és melegséggel, vörös vonalakként húzódnak a látszatra egyszerű szövegben” – mondja Frida Lax a svéd könyvtárellátó recenziójában.

Nincsenek megjegyzések: