2008. március 2., vasárnap

Lazacmousse á la Wedel

Kedves Bogi!

Tegnap születésnapi ünnepségen voltunk. A sógornőm északról egy lazacpatét készített. Annyira ízlett, hogy elkértem a receptjét, és most elküldöm neked is. Úgyis több magyar ismerősöm írta nekem, hogy nem érdekli, ha sznobnak tartják, akkor is szereti a lazacot. Ha esetleg nem kapsz füstölt lazacot, nyugodtan kihagyhatod. Anélkül is nagyon finom lesz.
És ha már főzésről van szó, meg kell említenem, hogy pénteken kikölcsönöztem néhány filmet a videokölcsönzőből. Az egyik az Ízlések és pofonok volt. Ahogy azt egy svéd honlapon olvastam, ez egy olyan film, ami mély nyomot hagy az emberben. Szerintem a színészek kitűnően játszanak, a zene pedig csodálatos. Ha még esetleg nem láttad, itt található a magyar leírás, trailer pedig itt.

Kellemes tavaszi napokat kívánok a napsütötte Göteborgból:

Melissa

Lazacmousse á la Wedel



10-12 szelet előételként hidegen vagy 4 adag főételként melegen
Hozzávalók: 400 g főtt lazacfilé, ½ tk feketebors, ½-1 tk só, 1 késhegynyi cayennebors, 2 ek chiliszósz, ½ ek citromlé, 4 ½ dl tejszín, 4 tk zselatinpor, 100 g hidegen füstölt lazac feldarabolva, ½ dl apróra vágott kapor
Szósz: 2 dl krémföl vagy tejföl, 2-3 ek finomra vágott lilahagyma, 3 ek vörös kaviár

A lazacot hagyjuk kihűlni. Kézzel szétmorzsoljuk vagy turmixgépben összekeverjük a borssal, a sóval, a cayenneborssal, a chiliszósszal és a citromlével. Majd kb. a tejszín felét hozzákeverjük. A maradék tejszínben lassú tűzön feloldjuk a zselatinport, és a masszához keverjük.
Egy hosszúkás 1-literes sütőformát kibélelünk fóliával. A lazackeverék kb. 1/3-át beleöntjük. Rászórjuk a füstölt lazac és a kapor felét, majd újra lazackeverék következik, amíg a forma meg nem telik. A formát néhányszor az asztallaphoz veregetjük, hogy a légbuborékok eltűnjenek.
A formát egy nagy nylonzacskóba tesszük, és berakjuk a hűtöbe néhány órára vagy éjszakára.
Éles széles késsel 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Cukorborsót, salátát, kaprot, esetleg garnélarákot adunk mellé díszítésként.
A szószhoz a hozzávalókat összekeverjük. 1-2 órára behűtjük.

Nincsenek megjegyzések: