2008. június 15., vasárnap

Linas kvällsbok (Lina esti naplója) avagy egy svéd ifjúsági film

Kedves Bogi!

Most egy olyan svéd sikerkönyvről írok, amit nem olvastam, mert már az elején megbotránkoztatott. De azért nem adtam fel, megnéztem a könyvből készült filmet, és az már jobban tetszett. Azt hiszem, hogy Peperónia még nem tart ott, hogy ezt az ifjúsági filmet be merné mutatni.
Elgondolkodtam, vajon Peperóniában vannak-e olyan gimnáziumok, ahol a diákok sikknek tartják kipróbálni, milyen az lerészegedni, és ahol a lányok cukkolják azon társaikat, akik még 15 évesen mindig szűzek. Mivel már 12 éve Szendvicsországban élek, fogalmam sincs így van-e. És csak reménykedek benne, hogy nálunk sem ez a jellemző. Mivel azonban ez a regény és a belőle készült film Emma Hamberg saját tapasztalatain alapul, el kell fogadnom, hogy ilyen is van.
Miért tetszett mégis a film, amiből a szexjelentek sem hiányoznak? Talán mert más, mint azon amerikai filmek, amikhez hozzá vagyok szokva. A film hősnője, Lina, akit egyébként az ismert fiatal svéd színésznő, Mylaine Hedreul, kitűnően játszik, társnői unszolására lefekszik Dannéval, akibe nem szerelmes. A jelenet leírása igencsak realisztikus, Lina majdhogynem kívülről szemléli az eseményeket. Egy idő után úgy dönt, hogy szakít Dannéval, aki azt kéri, hogy még egyszer utoljára legyen vele együtt. Lina megszánja, és még abba is belemegy, hogy ez alkalommal ne használjanak óvszert. Aztán következik a szorongás, amikor Lina azt hiszi, teherbe esett. Nagyon kíváncsi voltam arra, vajon a lány anyukája hogyan reagál. Közben eszembe jutott, vajon Peperóniában mit szólna egy magyar anyuka hasonló helyzetben. Nos, Lina anyukája megértő, és elmagyarázza, hogy nem kell azonnal pánikba esni, előbb meg kell róla bizonyosodni, mit mutat a terhességi teszt. Ennek kipróbálására azonban végülis nem kerül sor. S mivel ez egy romantikus film, a végén Lina összejön a hetedikes Ivarral, akibe végig szerelmes.
Bogikám, fogalmam sincs, lenne-e kedved megnézni ezt a filmet. Sajnos a dvd-hez csak norvég szöveg készült, így még ajánlani sem tudom. Valaki viszont feltett a Youtube-ra egy vidám részletet, amihez egyáltalán nem kell nyelvtudás. Itt nézheted meg.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa



A Bokrecension.se honlapon a következőt olvasom:

”Lina újévi fogadalmai:
1. Szakítani Dannéval.
2. Nem lefeküdni Dannéval, még egy kedves-lefekvést sem, ha már szakítottam. Nincs több!
3. Orgazmust kapni! Mennie kell. Meg kell találnom a módját.
4. Megmondani Ivarnak, hogy kedvelem.
5. Nem, gyáva vagy!!! Megmondani Ivarnak, hogy szerelmes vagyok bele. Pont, vége, a fenébe. Semmi kerülőút.
6. Utánanézni, milyen programot kell választani, ha állatorvos akarok lenni. Jelentkezni a programra, bejutni és egész egyszerűen megpróbálni állatorvosnak kiképezni magam.” (részlet a könyvből)

Emma Hamberg első szépirodalmi könyve egy ifjúsági regény, ami bombabiztosan és őszintén írja le, milyen lánynak lenni a felsőtagozatban; a félelmet, hogy nem illik be a többiek közé, a nyomást, hogy veszítse el a szüzességét, az örömöt/szorongást, amit az első részegség/másnaposság fölött érez, és a bizonytalanságot, ami beárnyékolja azon akaratát, hogy saját maga merjen lenni.

A könyv és a film svéd leírásai közül én most a svéd Wikipedián levő anyagot választom: A 15 éves Lina kilencedik osztályba jár, és családjával egy sorházban lakik Rödköpingben (amit Dödköpngnek, magyarul Holtköpingnek neveznek). Még soha nem csókolta meg senki, tapasztalatlan és szűz. Ezen változtatni szeretne, és ezért járni kezd a nála idősebb Dannéval, annak ellenére, hogy valójában nem kedveli, hanem leginkább azért, hogy beilleszkedjen a barátnői közé, akik a szép és közkedvelt Thea és az alternatív, de mulya Carro. Lina meg van győződve arról, hogy Thea és Carro csak azért baráttkoznak vele, hogy jobban nézzenek ki mellette. Lina titokban az újonnan odaköltözött hetedikes Ivarba szerelmes, aki egy lakóhajóban lakik alternatív családjával, és aki énekkarban énekel. Lina és Danne találkozgatnak, és tapogatódzó szexpróbákozásaik vannak, Lina azonban félszegnek, frigidnek, butának és egyedül érzi magát.Emma Hamberg naplóregénye, Linas kvällsbok címen 2003-ban jelent meg. Cselekménye az írónő saját tapasztalatain alapszik. A filmet 2006-ban Vänersborgban forgatták.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Apropó origami :-)

Ma, kedd este 22.00-kor a sved TV5-ön (kanal5.se) egy "orgazmus próféta" - nevezzük Maszturbanipálnak - brit hölgyeket tanít a cél elérésére. (A filmet a BBC készítette.)

Melissa írta...

Nem is tudtam, hogy ez a téma is érdekel. :)
Melissa

Egyébként a Linas kvällsbok címü filmben is van egy ilyen jelenet. Mit gondolsz, be mernék mutatni Magyarországon?

Névtelen írta...

Úgy érted, hogy "már" - vagy "még érdekel"? :-)

Rég nem voltam ott, ezért sem tudom, hogy bemernék-e vagy sem.

Melissa írta...

Nálam ugyanez a helyzet. Fogalmam sincs, hogy milyen a mai magyar közízlés. De ha a rengeteg szemét amerikai sorozatot bemutatják, akkor már ne lepödjünk meg semmin. Ami alapjában véve nem baj, mert ez is kell. De akkor legyen ott mellette alternatíva is. Ugyanezt értem az ifjúsági irodalomra is. Ha most a Gossip girl van az eladási sikerlisták élén, akkor a könyvtárosoknak azon kellene munkálkodni, hogy a diákokkal e mellett minöségi irodalmat is olvastassanak. Belátom, ez elég nehéz, mert nagyon kevés kiadó jelentet meg ilyet, mivel azt sokkal nehezebb eladni. Pedig meg vagyok gyözödve róla, hogy lenne rá igény. Mondjuk olyan ifjúsági könyveket, ahol arról olvashatunk, milyen az másnak, kívülállónak lenni. Mit gondolsz, lennének olyan diákok, akik azonosulni tudnának az ilyen föszereplökkel? Vagy mindenki csak szórakoztató olvasmányt szeretne olvasni?

Névtelen írta...

Az olvasás ötszáz éven keresztül osztálykérdés volt, aztán ötven év szünet következett, most megint az. A történelem megismétli magát. Csak most nem anyagi, hanem kényelmi okok miatt. Ha most lennék gyerek, akkor én sem olvasnám végig a Verne könyveket. Színesben nézném, és fagylatot nyalogatnék mellé.

Melissa írta...

Ebben én nem vagyok annyira biztos. Akkor miért olvassa annyi gyerek Harry Pottert. Én nem a vagy szót használnám, hanem az ést. Szerintem az olvasás egészen más élményt nyújt. Közben el lehet gondolkodni dolgokon.
Most olvasom Harry Pottert, a harmadik részen vagyok túl. Nagyon tetszik, jól van megírva. A magyar kiadó elküldte nekem a köteteket. Tanulom belöle, hogyan kell jól fordítani. És mindegyik kötet után megnézem a filmet. Mindkettö élmény, de más. Tehát nem könyv vagy film, hanem könyv és film.