2008. augusztus 11., hétfő

Stina Wirsén avagy egy svéd illusztrátor

Kedves Bogi!

Gyerekkönyvtáros kollégáimmal gyakran vitatunk meg gyerekkönyveket. Bevallom, számomra Stina Wirsén illusztrációi először túl modernek voltak. ”Nézd csak meg jobban” – modta az egyik kolléganő. Elővettem az egyik legkisebbeknek szóló könyvet, tüzetesen elolvastam, és így a szöveggel együtt már fantasztikusan jónak találtam. A szöveget egyébként Stina édesanyja, Carin Wirsén írja. Könyveiket a két legnagyobb svéd gyerekkönyvkiadó, a BonnierCarlsen és a Rabén&Sjögrén jelenteti meg.
Stina Wirsén a Dagens Nyheter liberális napilap illusztrátora.
Nos, a legkisebbeknek szóló sorozat képei nagyon egyszerűek. Amint megtudtam, ezt a stílust úgy hívják, hogy minimalista. A kicsiknek készült svéd sorozatok legtöbbjének képi kifejezésmódjára az EGYSZERÜSÉG a jellemző. Ebből a sorozatból most a Vems mormor? (Kinek a nagymamája?) címűből teszek fel néhány képet. Ebben két unokatestvér verseng a nagymama szeretetéért, s természetesen borzasztóan féltékenyek egymásra.
A Vem är arg? (Ki mérges?) címü könyvbe belelapozhatsz az AdLibris internetes könyváruház honlapján. Kattints a nagyítóra! Ez a könyv jelenleg a Topplista második helyén áll gyerekkönyv kategóriában.
A mostani kedvencem pedig a Rut och Knut jobbar (Rut és Knut dolgozik) című könyv, amelyik foglalkozásokat mutat be óvodásoknak versben és tényszerű leírásban.
Bogikám, mit gondolsz, lenne olyan szülő Peperóniában, aki megvenné ezeket a könyveket a gyerekének? Hmmm … Nagyon remélem, azt mondod, igen. Hiszen ha a szülők egy csomó modern rajzfilmet néznek a gyerekeikkel, az valószínűleg formálja az ízlésüket is. Vagy nem?

Mielőbbi válaszodat várva szeretettel üdvözöl:

Melissa



















Az illusztrációk a szerzö engedélyével kerültek fel a blogra.

Nincsenek megjegyzések: