2008. augusztus 31., vasárnap

Mårten Melin Amor anfaller! (Ámor támad!)

Kedves Bogi!

Több kiváló új svéd gyerekkönyvet is olvastam az utóbbi időben.
A szerelemről szól Mårten Melin Amor anfaller! (Ámor támad!) című könyve, ami a 9-12 éves korosztály számára íródott.
A szerző sok humorral meséli el az ötödikes Arthur történetét, aki a húga barátnőjébe lesz szerelmes. A tanító néni Valentin-napon Ámorról mesél a gyerekeknek, és Arthur végig azon töpreng, miért olyan bonyolult is a szerelem. Mindenről Ámor tehet, aki össze-vissza lövöldözi a nyilait, sok zűrzavart okozva ezáltal. Mennyivel egyszerűbb is lenne az élet nélküle! És mennyivel szegényebb! Főleg ha Arthur legjobb barátjának is problémái vannak a szerelem körül. A lány, aki neki tetszik ugyanis Arthurba zúgott bele.
Ezt a könyvet bátran ajánlom a magyar kiadóknak megjelentetésre. Azt hiszem, sok felnőtt is magára ismer, hiszen legyünk bár 10, 50 vagy akár 80 évesek, mindig nagyon nehéz elmondani a szeretett lénynek, mit is érzünk iránta.
Mårten Melin honlapján bele is lehet olvasni a könyvbe. Svédül tanulóknak kiváló nyelvgyakorlás. Ki tudja, egyszer talán szükségük lesz arra, hogy azt mondják valakinek svédül: szeretlek. Akik pedig nem tudnak svédül, azoknak lefordítottam ezt részletet.

Szeretettel üdvözöllek a napsütéses Göteborgból:

Melissa

A kiadó leírása:

Amikor Ámor felhúzza az íját, jobb ha vigyázunk! Ugyanis nagyon rosszul tud célozni. Amikor Arthurt egy nap eltalálja egy nyíl bolondul szerelmes lesz. De teljesen téves lányba! Tammi a legédesebb és legszórakkoztatóbb lány a világon, a fiú mégsem szeretheti! Tammi túl fiatal hozzá, ráadásul Arthur húgának a legjobb barátnője, és nem viszonozza a fiú szerelmét. Legjobb belátni, hogy ez a kapcsolat soha nem fog működni. Arthurnak mindent el kell követnie, hogy a szerelem elmúljon!
Egy váratlan és látszólag lehetetlen szerelem szórakoztatóan és okosan elmesélve.


Részlet a regényböl (Mårten Melin honlapján svédül olvasható)

Hallott valaki egy duci kisbabáról, akit Ámornak hívnak? A tanárom, My, mesélt róla a legutóbbi Valentin-napon. (Valentin-nap február 14-én van. Olyankor virágokat adunk azoknak, akiket kedvelünk.)
Ámor teljesen meztelen, egy nyilakkal teli kosáron kívül, amit a vállán átvetve hord. És egy nyilat tart a kezében. A nyíllal a szegény védtelen emberekre lövöldöz. És tudjátok, mi történik? Szerelmesek lesznek!
Nem tudom, hogyan dönti el, KIBE lesz az ember szerelmes. Lehet, hogy egy név áll a nyilon? Engem mindenesetre eltalált. És ez ANNYIRA IGAZSÁGTALAN! Találd ki, kibe lettem szerelmes! TAMMIBA!
Tammi a legaranyosabb lány a világon, szórakoztató és vidám és hosszú barna haja van. És nagy barna szemei. Ez talán nem tűnik gondnak. Pedig az. Egy nagy probléma. Vagyis jobban mondva kettő. Vagy inkább három, ha utánagondolok. Figyelj:
1. Tammi nem szerelmes belém.
Legalábbis nem tudok róla. De nem ez a legnagyobb gond, mert ezen talán lehet változtatni. A másik két probléma ellen viszont TELJESEN lehetetlen bármit is tenni!
2. Tammi harmadik osztályba jár.
Harmadikba! Én meg ötödikbe. Ez EGETVERÖ különbség! KÍNOS! Van egy csomó hapsi, aki nála fiatalabb lánnyal jár. Én is majdnem ilyen vagyok.
3. Oké, itt jön. A legnagyobb gond. Mert tudjátok, ki Tammi legjobb barátnője? Hát, Ronja.
Ettől bőgni kell. A saját testvérem. Az én nevetséges, irritáló, lehetetlen kishúgom. A LEGZAVARÓBB CSAJ AZ EGÉSZ VILÁGON!
Így már értitek, hogy én meg Ámor nem vagyunk éppen a legjobb barátok.
De ha az embert eltalálták, hát eltalálták.

Nincsenek megjegyzések: