2009. november 24., kedd

A Márai-program kapcsán

Kedves Bogi!

Januárban indul a Márai-program címmel olvasható egy bejegyzés a Gyerekirodalom blogon.
Mindjárt eszembe jutott, hogy egy ilyesfajta támogatásnak Szendvicsországban már régen hagyománya van. Abban reménykedtem, hogy a Kulturrådet (Kulturális Tanács) honlapján angol nyelvü információt is találok. Sajnos nem így van.
A svéd kormány Litteraturstöd (irodalmi támogatás) néven támogatja a kiadókat, hogy olyan minöségi irodalmat is megjelentethessenek, amit esetleg nehezebben lehetne eladni.
A kiadók a könyv megjelenése után igényelhetik az anyagi támogatást. A könyvnek az utóbbi hat hónapban kell megjelennie. Csak elsö kiadású müvek lehetnek - kivéve bizonyos klasszikusokat. Külön táblázat határozza meg, hogy oldalszámtól függöen mennyi lehet a könyv kiadói ára ahhoz, hogy pályázni lehessen.
A kiadók az év folyamán folyamatosan pályázhatnak. A döntéshozatal kb. 2 hónapot vesz igénybe.
Egy könyv, amelyik irodalmi támogatásban részesül, automatikusan elosztói támogatást is kap, ami azt jelenti, hogy azt valamennyi fökönyvtárba eljuttatják (291 példány). A kiadó ezeket a könyveket ingyen juttatja el az ISY Distribution-hoz, ami azokat szétosztja a könyvtáraknak. A kiadó a könyvekért a kiadói ár 50%-át kapja szorozva 291-el. (A könyvek szabadárasak, a kereskedök a kiadói árra teszik rá a maguk százalékát.)
Példa: Egy 16-24 oldal közötti képeskönyv 22 150 korona (kb. 2200 euro) támogatást kap, de a kiadói ár nem haladhatja meg a 74 koronát.
A támogatás adóköteles.
Támogatást nyertek listái - ezeket a könyveket küldték ki a könyvtáraknak.
A könyvek évente négy alkalommal kerülnek szétosztásra.

Üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: