2009. december 6., vasárnap

Per Gustavsson királylányos könyvei


Kedves Bogi!

Per Gustavsson, ismert svéd illusztrátor, a kis királylányról szóló könyveivel lett rendkívül népszerü Szendvicsországban. Bevallom, én eddig nem olvastam öket, mert számomra (konzervatív magyar anyuka) a képek túl modernek voltak.
Most, hogy megjelent az elsö királyfiról szóló könyv is, kezembe vettem, és elolvastam az egész sorozatot. Most már értem, miért is ennyire közkedveltek. Mert ahogy általában a svéd képeskönyvek, ezek is roppant ötletesek, humorosak. Szóval, mindjárt beléjük szerettem. Itt is együtt hat a kép és a szöveg. A szöveg, ami kevés!
Az elsö könyv, a Så gör prinsessor (Így csinálnak a királykisasszonyok), még 2003-ban jelent meg.
"A királylányok nem tudnak vívni. Csak férjhez tudnak menni és gyereket szülni" - mondta Kajsa egy nap az apukájának, Pernek. Ebböl aztán nagy vita kerekedett arról, mit csinálnak a királykisasszonyok, és mit nem. És mit nem kellene vagy szabad csinálniuk. Így született a könyv ötlete. Per Gustavsson kis királykisasszonya bátor, sárkányokkal harcol, és mindig valami olyat tesz, amit a királylányoknak általában nem illik. Egy igazi antikirálylány.
A sorozat további részei:
När prinsessor fyller år (Amikor a királylányoknak szülinapja van)
När prinsessor tar semester (Amikor a királylányok nyaralnak)
När prinsessor vaknar om natten (Amikor a királylányok felébrednek éjszaka)
När prinsar fångar drakar (Amikor a királyfiak sárkányt fognak)

A könyvek a Natur och Kultur Kiadó gondozásában jelentek meg.

http://www.prinsessor.nu/ - A királylányok honlapja, angol nyelvü információval.
Bogikám, mit gondolsz? Vajon tetszenének ezek a könyvek a fiatal magyar anyukáknak? És vajon a gyerekkönyvtárosok megvennék öket a könyvtárukba, ha megjelennének magyarul? Ugye tudod, hogy a gyerekkönyvtárosok rengeteget tehetnek azért, hogy a modernebb gyerekkönyveket népszerüsítsék? Mondjuk kikölcsönözhetik azokat az óvodákba, iskolákba. A svéd gyerekkönyvtárosok ládákat állítanak össze gyerekkönyvekböl, amiket az óvónök havonta cserélnek. Aztán úgyis kiderül, melyik könyv lesz a kedvenc.

Jó olvasást!

Melissa

Nincsenek megjegyzések: