2009. december 21., hétfő

Sanna Töringe - Kristina Digman: Rädda spöket


Kedves Bogi!

Ezt a bejegyzést most azoknak a magyar kritikusoknak ajánlom, akik szeretik a vámpíros könyveket.
Az Opsis Kalopsis (svéd Csodaceruza) legújabb számában olvastam, hogy 2009-ben 17 vámpíros gyermek- és ifjúsági könyv látott napvilágot Szendvicsországban.
Sanna Töringe és Kristina Digman Rädda spöket (Mentsd meg a kísértetet) címü képeskönyve a Bonnier Carlsen Kiadó gondozásában jelent meg. Hát, igen, itt van lehetöség kísérletezésre.
A történet eleje engem Ruth Brown En mörk hemsk historia (Sötét borzasztó történet) címü gótikus képeskönyvére emlékeztet. Ez a könyv nagyon népszerü, még az En bok för alla olcsó sorozatban is lehet kapni. (Ja, és azt Peperóniában nyomtatták 2005-ben. Szerintem lehet, hogy van is belöle a nyomdában.)
A Rädda spöketben egy anyuka mesél lefekvés elött a kislányának, aki valami ijesztö történetet szeretne hallani. Az ágyon fekvö cica pedig közben észrevesz egy kísértetet az ágy alatt, aki aztán állandóan elveszti a fejét. A kísértet felmegy a padlásra, ahol halálra rémül a vámpíroktól. Ott ugyanis a vámpírapuka éppen mesél a kisfiának egy ládában fekve. A vámpírkisfiú attól fél elalvás elött, hogy valami van a szekrényben. És valóban, ott egy csontváz lakik, ami elöl menekülni kell.
A könyvben felbukkan még egy szörnyeteg is a pincében, az meg a kisegértöl ijed meg.
A kislány nem tud elaludni, így aztán körbejárják a házat, és sehol nem találnak semmit. Hiszen az éjszaka folyamán a kísértet, a vámpírok, a szörnyeteg meg a csontváz elmenekülnek az erdön keresztül. Reggel találnak egy kastélyt, ahová aztán beköltöznek.
Nekem tetszik ez a könyv, bár Ulla Rhedin nagyon lehúzza a DN-kritikában. Ulla Rhedin kritikusról azt kell tudni, hogy az ALMA-zsüriben ö ért a legjobban a képeskönyvekhez, így aztán leginkább töle függ, melyik illusztrátor nyeri el az 5 millió svéd koronával járó díjat. Azt hiszem.
Ulla Rhedin a következöket írja:
"A logikai következetlenség annyira nyilvánvaló, hogy elgondolkodom a felelösség elosztásán a rendszer szintjén: valószínüleg lenniük kell a kiadóban erös képeskönyvszerkesztöknek, akik értenek a képeskönyv rendezési problematikájához?"
Bizonyára vannak a könyvnek hiányosságai, de nekem tetszik az alapötlet, és szeretem Kristina Digman finom illusztrációit. Ö készítette a göteborgi gyerekkönyvesbolt logóját is.
Mindjárt éjfél, ideje ágyba bújnom.
Üdvözlettel a hólepte Göteborgból:
Melissa

Sanna Töringe & Kristina Digman: Rädda spöket (Olvass bele!)


Nincsenek megjegyzések: