2010. május 15., szombat

Adlibris Kids avagy egy svéd könyváruház gyerekoldala


Kedves Bogi!

Szendvicsországban két igazán nagy internetes könyváruház van: az Adlibris és a Bokus. Az Adlibris most külön gyerekoldalt indított. A neve Adlibris Kids.
Örömmel fedeztem fel, hogy egy könyvtáros is ajánl gyerekkönyveket a honlapon, Bibliotekarien tipsar címmel. A könyvtáros pedig nem más, mint Katarina Dorbell, aki a svéd virtuális gyerekkönyvtárat, a Barnensbibliotek.se honlapot szerkeszti.
Katarina felel ezenkívül még a gyerekkönyvkatalógusért (Barnbokskatalogen) is, amibe minden évben az elözö év 300 gyerekkönyvét válogatja be egy szakértö csoport, abból a kb. 1500 címböl, ami évente megjelenik. A gyerekkönyvkatalógust 400 000 példányban nyomtatják, és eljuttatják könyvtárakba, iskolákba. Szeptemberben, a Göteborgi Könyvvásárra jelenik meg. Katarina, aki Borås városában könyvtáros, a Könyvzsüri (Bokjury) szervezöje is.
Mondanom sem kell, hogy ha egy könyvtáros ajánl gyerekkönyveket a könyváruházban, az minöséget jelent, és reményeim szerint így a kisebb kiadók könyvei is több reklámot kapnak. Hiszen eddigi tapasztalataim alapján a könyváruházak munkatársai föleg a nagy kiadók sikerkönyveit teszik fel az elsö oldalra, amit az emberek a könyvesboltokban is megtalálnak.
Az utóbbi években jelentösen lecsökkent a nagy könyvesbolti hálózatok kínálata. Az Akademibokhandel és a Bokia is csak a nagy kiadók sikerkönyveit veszi be a boltba. Ennek egyik oka, hogy egyre többen az interneten keresztül vásárolnak.
Reméljük tehát, hogy a könyvtáros jó könyveket ajánl majd az Adlibris Kids oldalán.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: