2010. május 15., szombat

Jan Lööf: Sifferboken (Számoskönyv)

Kedves Bogi!

Most gondolkodtam el csak azon, hogy sokkal több a svéd nöi gyerekkönyvillusztrátor, mint a férfi. Itt az ideje tehát, hogy egy férfiröl is írjak.
Jan Lööf 70 éves, nyugdíjas, és most Görögországban lakik. Ö az egyik legnépszerübb és legközkedveltebb svéd illusztrátor. Képregényrajzolóként kezdte a pályafutását, késöbb kezdett gyerekkönyveket írni és rajzolni. Az ö képeiröl talán elmondhatjuk, hogy markánsabbak, fiúsabbak. Több könyve is van jármüvekröl.
Amikor Mazsola kicsi volt, nagyon szerettük Jan Lööf könyveit. Az egyik félelmetes volt egy kicsit (Pelles ficklampa), és egyáltalán nem zavart szülöként, hogy nem aranyosak az illusztrációk.
A Sifferboken számokat tanító könyvet októberben a McDonaldsban kaptam a Happy Meal mellé, amit a könyv miatt vettem meg. És ahogy azt nem gyözöm hangsúlyozni, ez a könyv is rendkívül ÖTLETES, annak ellenére, hogy egyszerü a története.
Egy professzor állatokat tart a házában, és számolni tanítja öket. Egy kislány, Alice takarítani jön az anyukája helyett, aki beteg lett. De jaj! Az egyik ablak nyitva van. Legjobb lesz megszámolni az állatokat. Miközben az állatokat számolják, egy tolvaj mászik be az ablakon, és ellopja az egyik hatalmas tojást, amit ök nem vesznek észre. (De a gyerekek, akik a mesét hallgatják, itt fel szoktak kiálltani, mert ök bizony felfedezik a tolvajt.)
Az állatok mind megvannak, de az 5 mosómedve megint kereket oldott. A keresésükre indulnak. A mosómedvék ismét randalíroznak, számokat rajzolnak a templomtoronyra.
Amíg a professzor a mosómedvéket szedi össze, egy rendörautó összeütközik a tolvaj motorbiciklijével a téren. A tojás kirepül a csomagtartóból, összetörik, és egy repülö gyík kel ki belöle. Igen ám, de négy vagy öt mosómedve volt? Visszafelé menet a professzor házába, autókat és teherautókat számolnak az úton. Mire visszaérnek a repülö gyík is megérkezik a hiányzó mosómedvével.
Ilyen egyszerü a történet, párbeszédben elmesélve. S ezt Jan Lööf kiváló illusztrációi egészítik ki.
Ennek a könyvnek van egy ABC-s könyv párja is.
Jan Lööf gyerekkönyveit több nyelvre is lefordították.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

1 megjegyzés:

schild írta...

Sziaa!
Ez egy fantasztikus könyv.
A legjobb hogy a banditás sztorit a maga szöveg nem is meséli el. Az s háttérben játszódik.

udv
ildi