2011. augusztus 16., kedd

Stina Wirsén: Vems bebis? avagy egy svéd képeskönyv a legkisebbeknek az örökbefogadásról

Kedves Bogi!

Ma a könyvesboltban jártam, és elolvastam Stina Wirsén svéd illusztrátor méltán népszerü Vem-sorozatának a legújabb részét. A sorozatban eddig 12 könyv jelent meg a legkisebbeknek, és animált filmek is készültek belölük. Ez ugyan nem minden esetben jelent minöséget is, de ebben az esetben igen.
A Vems bebis? (Kinek a pici babája?) az örökbefogadásról szól. A sorozat egyik szereplöje, Cica megtudja, hogy öt örökbe fogadták. A szülei nagyon szerettek volna gyereket, de nem született nekik. Ezért elhatározták, hogy magukhoz vesznek egy olyan csecsemöt, akinek nem voltak szülei. Erre sokat kellett várniuk. Aztán végre elutazhattak egy messzi országba repülövel, és elhozták magukkal Cicát. Cica most megnött, és az anyukájának nagy pocakja van. A nagymama vigyáz rá, amíg a szülök bemennek a kórházba, ahol megszületik a kistestvére. Amikor hazahozzák az öccsét, megkérdezi, hogy mikor adják oda egy olyan párnak, akinek nem lehet gyereke. A szülök elmagyarázzák, hogy a testvér itt marad. Cica pedig kijelenti, hogy eddig is döntött, és ezután is ö fog dönteni, mert ö született elöször.
Ahogy az már szokás a svéd gyerekkönyvekben, itt is a gyerekperspektíva érzödik. A szöveg egyszerü, a képek minimalisták, a könyv pedig humoros, ötletes. Ahogy a sorozat többi darabja is.
Nagy kár, hogy megítélésem szerint szerint, a magyar felnött olvasónak - nem a gyereknek - ezek az illusztrációk túl modernek.
Látom, hogy lengyelül megjelent néhány könyv.
A svédek 1,5 éves kortól ajánlják a sorozatot.

Üdvözlettel:

Melissa




Nincsenek megjegyzések: