2011. augusztus 17., szerda

Alex T. Smith: Claude a városban

Kedves Bogi!

Claude-ról először Nagy Boldizsár írását olvastam a Literán, s mivel neki nagyon tetszett Claude a városban, kíváncsi lettem.
Az első dolog, ami feltűnt számomra az, hogy a 2 könyv 2011-ben látott napvilágot Angliában is és Budapesten is. A másik könyv címe: Claude nyaral.
A Manó Könyvek munkatársa, Papp Miklós, kérdésemre elmondta, hogy tavaly ősszel a Frankfurti Könyvvásáron figyeltek fel Claude-ra, megvették a jogokat, így jelenhettek meg a könyvek 2011. tavaszán.
A Claude-könyvek kezdő olvasókhoz szólnak, ezért sok az illusztráció, és viszonylag kevés és egyszerű a szöveg. S mivel a könyvek elég vastagok, még sikerélményt is jelentenek azoknak a gyerekeknek, akik éppen most “fejtették meg az olvasási kódot”, ahogy azt a svédek mondják.
Alex T. Smith Claude a városban című könyve két történetet tartalmaz. Az elsőben, Claude kutyus barátjával, Bolyhos Zokni urasággal a városba látogat.
Reggel Claude gazdái, Suvikszcipő uraság és felesége (akiknek egyébként csak a lába látszik a rajzokon) munkába indul, a kutyus pedig fejébe csapja elmaradhatatlan micisapkáját, s már kezdődnek is a kalandok. A városban galambokkal ismerkednek, betérnek egy kávéházba, vásárolnak, a Múzeumban pedig Claude még egy rablót is elcsíp.
A szöveg rendkívül mókás. Azt hiszem, ez a sorozat sok gyerek kedvence lesz majd.
A történet során Claude sok új ismeretre tesz szert. A Múzeumban:
“Claude rájött, hogy a szobrok olyan műalkotások, melyeket nem tesznek keretbe, és körbe lehet őket járni, viszont nagyon tilos hozzájuk nyúlni.”
A könyv második részében Bolyhos Zokni uraság megbetegszik, és kórházba kerül. Az orvos elviszi megröntgenezni, közben Claude-ot orvosnak nézik, és sikerül megfejtenie, miféle rejtélyes kórtól szenvednek a betegek a váróteremben.
A rajzok fekete-fehérek, és egyetlen szín, a piros külöféle árnyalata van még jelen. Ezt a fajta technikát legutóbb Chris Riddell Ottoline és a Sárga Macska (magyarul a Könyvmolyképzö Kiadó jelentette meg) című könyvében láttam, de az 50-es években divat volt Kay Thompsom Eloise-ról szóló képeskönyveiben is.

Jó szórakozást!

Üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: