2007. december 1., szombat

Svéd karácsony

Kedves Bogi!

Most egy számomra kellemes idöszak elé nézek. Holnap lesz advent elsö vasárnapja, s akkor meggyújtjuk az elsö gyertyát. Persze Szendvicsországban minden borzasztóan szertartásos.
Most kerülnek ki a felfordított V alakú lámpák az ablakokba, meg a piros mintás függönyök. A karácsony virágai: mikulásvirág, jácint, amarillisz. Ezek is mind az ablakot díszítik.
Mivel ez egy igen sötét idöszak, esténként gyertyát vagy mécsest gyújtunk, és úgy nézzük a tévét.
Minden évben december 1-én kezdödik a tévében egy 15 perces sorozat, amit minden nap ugyanabban az idöpontban sugároznak reggel is és este is, hogy mindenki megnézhesse. A címe karácsonyi kalendárium. Általában valamelyik gyerekkönyre épül úgy, hogy a karácsonnyal fejezödjék be. Mi is ezt nézzük majd minden este.
Advent elsö vasárnapjára sáfrányos süteményt kell sütni (kelt tésztából). Én ezt majd holnap készítem.
Ha esetleg a svéd karácsonyi szokásokról szeretnél olvasni, melegen ajánlom Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét c. könyvét. Én is el fogom olvasni, ebben az évben is. Ebben a könyvben azt a bizonyos mézeskalácsot (Mazsola ezt mindig az apukájával közösen süti) borsos süteménynek forditják, ami nagy hiba,mert egész más gondolattársitásokhoz vezet. Egyébként svédül ezt valóban igy hivják, mégpedig azért, mert régen a füszer szó helyett a bors szót használták, de borsot soha nem tartalmazott, hanem fahéjat, szegfüszeget és gyömbért. Olyan, mint Peperóniában a mézeskalács, csak méz helyett szirup van benne.
Azután nemsokára itt a Luca nap, amikor a lányok fehér ruhát vesznek fel, és reggel az ágyba viszik a szüleiknek a kávét és a süteményeket. Az iskolában pedig reggel ünnepség van. A gyerekek beöltöznek Lucának, csillagfiúnak vagy télapó inasainak. Karácsonyi dalokat énekelnek, azután pedig tanárok, szülök, gyerekek közösen kávéznak az osztályteremben.
A karácsonyi ételekröl annyit, hogy az étkezési szokások családonként és területenként változnak, de mindenütt van tejbe rizs reggelire, fött sonka, nálunk azután svéd fasirt, ecetes hal, lazac, tojásrántotta sok tejjel a sütöben sütve, sült oldalas. Továbbá mézeskalács avagy borsos sütemény, és persze forralt bor, benne néhány szem mazsola és mandula. Mindenki piros papirba csomagolt gömbölyü sajtot vesz és kb. három féle dobozos csokoládé közül valamelyiket. Egyébként bonbont a svédek maguk is készítenek. Úgy hívják, hogy trüffel, és isteni finom. A sajtot meg karácsony után fél áron meg lehet vásárolni. Egyébként nagyon finom osztrák eidami.
Karácsony szent estéjén miden évben ugyanaz a müsor megy a tévében már 30 éve. Legalábbis bizonyos filmek nem maradhatnak el. Pl. egy Walt Disney összeállitás 3 órakor. Ezután kerül sor az ajándékosztásra.
Most röviden ennyit, mert ma sok munka vár rám. Szeretnék adventi hangulatot teremteni, ezért ma takarítok, függönyöket cserélek, díszítek.
Küldök néhány receptet, hátha szeretnéd kipróbálni öket.

Sok-sok adventi üdvözlettel:

Melissa


Karácsonyi receptek

Svéd húsgombóc

Hozzávalók: 400 g darált hús, ¾ dl zsemlemorzsa, 2 dl tej, 1 tk só, kevés bors, 1 ek apróra vágott hagyma, 1 tojás

A zsemlemorzsát 10 percre beáztatjuk a tejbe, azután a hozzávalókat összekeverjük. Diónyi golyókat formálunk. Ezeket kivajazott tepsibe tesszük, és elöbb 20 percig alufólia alatt, majd 20 percig fólia nélkül sütjük 200 fokon. (Ilyet lehet kapni az IKEÁ-ban.)

Luca sütemény
Hozzávalók: 25 g élesztö, 50 g margarin, 2,5 dl tej, 125 g tejföl, (½ g sáfrány), ¾ dl cu­kor, 1/4 tk só, kb. 8 dl liszt, mazsola

Az élesztöt ½ dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és 37 fokra melegitjük. A lisztet, a sót, a cukrot egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk az élesztöt, a vaj-tej keveréket, a tejfölt és a sáfrányt. Begyúrjuk, majd 40 percig kelesztjük. Kissé átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kb. 3 cm-es csikokra vágjuk, majd 10 cm-es darabokra szeleteljük. Kissé meghengergetjük, és a két végét el­lenkezö irányban s-alakban behajtjuk. A behajtásokba 1-1 mazsolát teszünk. Tepsire helyezzük, majd fél órát kelesztjük. Megkenjük tojással, és elömelegitett sütöben 225 fokon 5-8 percig sütjük.
(Ez a hagyományos adventi svéd sütemény talán egy kicsit furcsa izü a sáfrány miatt, ezért javaslom, hogy aki mégis sáfránnyal késziti, az csak a tészta felébe tegyen sáfrányt, és elég a megadott mennyiség fele.)
Trüffel

1 dl tejszin, 25 g vaj, 125 g keserü csokoládé (nem tortabevonó!), 1 tk fahéj, ½ tk kardemompor, kakaópor

A tejszint felforraljuk egy lábosban. Beletesszük a vaj- és a csokidarabokat. Takarékon összeolvasztjuk.. Belekeverjük a fahéjat és a kardemomport. Lehütjük, majd a hütöben hagyjuk félig megdermedni. Közben néhányszor átkavarjuk, hogy a zsir ne jöjjön föl a tetejére. Egy kiskanál segitségével kis kerek golyókat formálunk, melyeket megforgatunk kakaóporban, majd a hütöben megdermesztjük. A füszerek nélkül is kitünö karácsonyi édesség.