2008. szeptember 9., kedd

Astrid Lindgren Emlékdíj - új jelölések a 2009. évi díjra


Kedves Bogi!

Az Astrid Lindgren Emlékdíj (ALMA-díj) hivatala közzétette a következő évi díj jelöltjeinek a névsorát.

A hírben a következőket olvasom:
”153 jelöltet állítottak a 2009. évi Astrid Lindgren Emlékdíjra. Összesen 60 ország küldött javaslatot 6 világrészről. Az ázsiai és dél-amerikai résztvevők száma növekszik. Az idei évi jelöltek harmadrésze korábban nem szerepelt a listán és ismeretlen a svéd közönség számára.”

A jelöltek listája ITT olvasható.

Néhány ország a 60-ból: Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Oroszország, Ausztria.
Belgium egyik jelöltje Carll Cneut illusztrátor, aki a magyar közönség számára sem ismeretlen.

Kíváncsian vártam, találok-e közöttük magyar neveket. Csalódottan állapítottam meg, hogy az idén sincs magyar jelölt. Azon töprengek, ennek vajon mi lehet az oka.

1. Peperóniában nem tudnak róla, hogy létezik ez a díj, ami 540 ezer eurót oszt ki minden évben a nyertesnek. Ez nem igaz, hiszen a díjról részletes információ található magyar nyelven a Csodaceruza honlapján.

2. Nincs, aki jelöljön. Ez sem igaz, hiszen az ALMA-díj honlapján felsorolják azokat az intézményeket, akik jelölteket állíthatnak. A magyar intézmények a következök:
Hungarian Section of IBBY
Hungarian Society of Illustrators
Magyar Írószövetség

3. Nincs kit jelölni, hiszen nagyon kevés magyar gyerekkönyv jelenik meg. Ez sem igaz, hiszen ha kevesen is, de írnak, és egyre több tehetséges illusztrátor rajzol kitűnően, sőt több olyan kiadó is van, aki céljául tűzte ki, hogy a magyar szerzők munkáit is megjelentesse.

4. Alacsony a gyerekirodalom státusza, magyarán mondva senkit nem érdekel, azon kevés számú intézményen és személyen kívül, akik a lelküket is kiteszik, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Mondd, Bogikám, olyan nehéz lenne egy adatlapot kitölteni, és az interneten keresztül elküldeni Stockholmba? Aki nem vesz lottót, az ne is várja, hogy valaha is megnyeri a főnyereményt. Ugye, Te is bízol benne, hogy jövőre Peperónia is jelöl majd valakit a díjra? Vagy írjak inkább Badarországot? Nem, azt meghagyom Varró Dánielnek.

Sok-sok reményteljes üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

További információ az Astrid Lindgren Emlékdíjról magyar nyelven ITT található.

1 megjegyzés:

Márton írta...

Nem lenne nehéz jelölni, amennyiben érdekelné az illetékeseket a dolog. De mivel érdeklődésül a saját szervezeti világukon gyanítom kevéssé terjed túl, illetve felőrlik erejüket az általad említett mindennapos küzdelmek, ezért nem is értesülnek a dologról. A gyermekirodalom tényleg összeomlotta 90-es években és a 200-es évek elején, de mintha mostanában egy kicsit már kezdene magára találni. Bár ez édeskevés tudom még mindig. Pont az általad említett szűk körű érdeklődés, s a terület iránti általános társadalmi és kultúrpolitikai döntéshozói érdektlenség a szörnyű.
Üdv.
Márton