2008. szeptember 25., csütörtök

Tudósítás a Göteborgi Könyvvásárról


Kedves Bogi!

Ma egész nap a könyvvásáron rohangáltam egyik elöadásról a másikra. Az egyik szemináriumon Pettson és Findusz szerzöje, Sven Nordqvist beszélt arról, hogyan is születnek a könyvei. Kérdésemre elmondta, hogy ugyan nem szeret utazni, de lehet, hogy jövö év áprilisában Budapestre látogat.
Számomra nagyon érdekes volt az a szeminárium, ahol Annika Thor beszélgetett az En ö i havet (Egy sziget a tengeren) címü ifjúsági regényének francia és angol fordítójával. A könyvböl filmsorozat is készült.
Johanna Lindbäck Min typ brorsa (A bátyám kb.) címü ifjúsági regényét ismertette. Johanna indította el a Bokhora (Könyvribanc) irodalmi blogot, amit sokan a legjobbnak tartanak. Könyvként is megjelenik.
Martin Widmark két olvasókönyvet is írt az idén, és egy miniszemináriumon elárulta, hogyan kell úgy írni kisiskolásoknak, hogy felkeltsük az olvasási kedvüket. Az egyik könyvböl kiosztottak 70 példányt, amit Martin helyben dedikált. Nekem is jutott egy :)
Este, amikor hazajöttem, megnéztem a neten a svéd tv tudósítását, amit ITT tekinthetsz meg.
A tv riportere azt a kérdést feszegeti, hogy mi a minöségi irodalom, és hogy mindegy, mit olvasunk, csak olvassunk, vagy legyünk igényesek. Akiket megszólaltat: Lotta Olsson gyerekkönyvkritikus, Johanna Lindbäck, Pija Lindenbaum illusztrátor, P. O. Enquist és Åsa Larsson.
Elárulom, hogy Åsa Larsson öccse egy ideig a szomszédom volt, és töle kaptuk Åsa (ejtsd. Ósza) elsö detektívregényét, ami kiválló kritikát kapott. Åsa negyedik könyve, Till dess din vrede upphör (Amíg a haragod elcsitul) most jelent meg, és máris 3. helyen áll a toplistán.
Szendvicsországban annyira népszerüek a krimik, hogy a könyvtárosoknak illik ezeket is olvasni. A svéd kollégáim egybehangzó véleménye szerin Åsa Larsson kiváló, minöségi detektíregényeket ír.
Most búcsúzom, hiszen holnap is a könyvvásáron leszek, és szeretném magamat kialudni.

Üdvözlettel Göteborgból, ahol legalább 20 fok van napközben:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: