2008. szeptember 18., csütörtök

Továbbképzésen a Göteborgi Városi Könyvtárban

Kedves Bogi!

Ma ”Kezdj vállalkozásba” továbbképzésen voltam a Városi Könyvtárban. Mondanom sem kell, hogy az egész terem megtelt, hiszen az állam támogatja a női vállalkozókat. Egész nap előadásokat hallgattam arról, hogyan lehet sikeresen vállalkozást indítani. Hogy miért jelentkeztem, az maradjon egyelőre az én titkom.
Szendvicsországban is csökken a könyvtárak olvasóinak a létszáma. A Városi Könyvtár most úgy próbálja becsalogatni a látogatókat, hogy rengeteg rendezvényt szervez, összesen százat az ősz folyamán. Szolgáltatásaik közé tartozik az is, hogy tanácsokat adnak azoknak, akik vállalkozásba kezdenek. Ezért több céggel is együttműködnek.
A Göteborgi Városi Könyvtár honlapja most van átalakulóban, Göteborg város honlapjának a része lett, a többi kerületi könyvtár honlapjával együtt. Azóta nem találok rajta semmit.
Reggel a villamoson is új vállalkozásokról olvastam a Metróban, meg arról, hogy vannak olyan cégek, amelyek sms-en keresztül hirdetik meg az állásokat. Erről jut eszembe, hogy tegnap fogorvosi ellenőrzésen voltunk a 12 éves lányommal, és az orvosnő megkérdezte, hogy előző nap megkaptuk-e a figyelmeztető sms-t, hogy fogorvoshoz kell menni. Mondtam, hogy a férjem biztosan megkapta. Nekem ugyanis nincs mobilom. Lehet, hogy én vagyok az egyetlen a városban? Még mindig ellenállok. Nagyon utálom például, amikor fél órát utazom a villamoson, és valaki a hátam mögött a szexuális életét tárgyalja meg, és nem hagy nyugodtan olvasni. Persze, elismerem, néha nagyon jó a mobil. De nagyszerűen lehet nélküle is élni. Már ha hagyják az embert.
Augusztus végén szülői értekezleten jártam a lányom új iskolájában, ahol a tanárok lelkesedve újságolták, hogy továbbképzésen vettek részt, amit egy svéd futurológus tartott. Szerinte a kommunikációs társadalom felé haladunk, és a jövőben a legfontosabb az lesz, hogy koromsötétben is tudjunk sms-t küldeni. Szerintem meg nem kell mindent elhinni. A pedagógusok mindenesetre tájékoztattak bennünket, hogy ezután a hétvégi füzetbeli bejegyzés mellett, a neten is ellenőrizhetjük, mi a házi feladat a következő héten. A 6. osztályban ez kb. heti 3 dolog. A többit az iskolában kell megoldani.
Azért ahogy látom, nagyon sok felnőtt tanácstalanul szemléli, mit is művel kamasz gyermeke a számítógép előtt, és a felnőttek megpróbálnak valami módon behatolni a gyerekek által használt virtuális közösségekbe, hogy például tudásanyagot közvetítsenek. Azt hiszem, nem sok sikerrel. Véleményem szerint, magukat a gyerekeket kellene megkérdezni, mit is szeretnének a honlapjaikon olvasni, és talán hagyni kéne, hogy ők maguk állítsák össze az anyagot. Most például könyvajánlásokra gondolok.
Ha már a Göteborgi Városi Könyvtárról volt szó, megemlítem, hogy a város 20 kerületi könyvtárában egymás után hirdetik meg a gyerekkönyvtáros mellett az ifjúsági könyvtáros állásokat, éppen azért, hogy a 12-18 éves korosztály körében is népszerűsítsék az olvasást és az ifjúsági könyveket. Az ifjúsági könyvtárosok munkájának része a könyvajánlás, ezért nagyon sok ifjúsági könyvet olvasnak, hogy azokat ajánlani is tudják. Ez kétféleképpen történhet. Összegyűjtenek 6-10 könyvet, amivel kimennek az iskolák osztályaiba, és azokról beszélnek, esetleg ott is hagyják azokat az osztályteremben, hogy bárki a kezébe vehesse. Ilyenkor az osztály látogatójegyére kölcsönzik ki a könyveket, ami a könyvtárban található, és a tanár felelős a könyvekért. Általánosabb azonban, hogy az osztályok jönnek be a könyvtárba a könyvismertetésre, amit a pedagógusok kérnek, így kölcsönzésre is sor kerülhet saját látogatójeggyel.
A göteborgi ifjúsági könyvtárosok együttműködnek, és nemrégen blogot indítottak, ahol az általuk olvasott ifjúsági könyveket ajánlják. Itt jegyzem meg, hogy ezek nem 50 éve íródtak, hanem ez év tavaszán jelentek meg. Na jó, van olyan is, ami 2 éve. A blog ITT tekinthető meg, és több svéd ifjúsági blogot is javasol.
Bogikám, mondd nem lenne kedved egy ilyen blogot indítani abban az iskolában, ahol Te tanítasz? Biztosan találnál néhány vállalkozó szellemű diákot, aki együtt írná veled. Melegen ajánlom a Buksi gyerekkönyves sikerlistát, ahol sok kitűnő ifjúsági könyvet találsz a kiadók honlapjain.

Sok-sok üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

Honlapok vállalkozóknak sok-sok tanáccsal:

Nutek

Företagarguiden

Redaktionen (sok-sok jó könyv arról, hogyan lehetsz sikeres az üzleti életben)

Nincsenek megjegyzések: