2008. szeptember 21., vasárnap

Martin Widmark: Kabinettets hemlighet (A kabinet titka)


Kedves Bogi!

Martin Widmark legújabb regénye, amit 7 évig írt, a Kabinettets hemlighet, időutazásra invitál bennünket. Martin így nyilatkozik: ”Ez éppen az a könyv, amit 15 éves koromban szerettem volna olvasni. Szerelemről, történelemről és az emberi élet feltételeiről – igen, magáról az életről szól”.
Kétségtelen, Martin Widmark romantikus férfi, hiszen ezt már íróbarátja, Petter Lidbeck is elárulta. Éppen ezért lennének a könyvei kedveltek egy olyan országban, ahol az emberek szeretik a romantikus történeteket. Most Peperóniára gondolok. Véleményem szerint a svédek kevésbé romantikusak, mint a magyarok.
A regényt olvasva (így 40+), felidéződött bennem ifjúkorom, amikor gimnazistaként nagyszerű regényeket olvastam a római birodalomról, meg a Dekameron történetei is. Hiszen Martin Widmark fiatalokhoz szóló regénye ezeket idézi. Egy jól átgondolt, kiválóan megírt keretes elbeszélés, gyönyörű gondolatokkal.
Azt hiszem, Linköping város könyvtárosai nagyon kedvelhetik városuk íróját, aki ma Stockholmban él. Martin Widmark a Linköpingi Városi Könyvtár kuriózumkabinettjében őrzött tárgyak köré építi fel történetét, miközben tisztelettel adózik városa egyik szülöttjének, Samuel Älf székesegyházi dékánnak.
Miről is szól a regény? 1799-et írunk. A halálos beteg Samuel Älf magához hívatja Io (latinul én) nyomdászsegédet, hogy egy illusztrált katalógust készítsen a város székesegyházának tornyában őrzött tárgyakról a város kuriózumgyűjteménye számára. Io első látogatása alatt kiáltást hall a ház egyik földszinti szobájából. Itt egy fiatal lelkibeteg lányt őriznek, akit Claranak hívnak. Io még aznap este levelet kap Clarától, amiben ez áll: “Találd meg a lelkedet.” Miközben Io első éjjel egy ókori római lámpát rajzol, a lámpa tisztogatása közben nagy fényesség támad, és a fiú az ókori Rómában találja magát, Néró császár idejében. A következő éjjel Clara azt adja feladatul Ionak, hogy találja meg a hitét. Ez alkalommal a fiú útja a 13. századi Franciaországba vezet, ahol egy tárasaság, egy a világtól elszigetelt kastélyban erotikus történetekkel múlatja az időt. A harmadik éjszakán Io feladata az, hogy találja meg önmagát. Ez alkalommal születése előtt egy évvel Hovefors kastélyba kerül, ahol találkozik III. Gusztáv svéd királlyal, s közben a fiú származására is fény derül. A három nap alatt pedig szerelem szövődik Clara és Io között.
Martin Widmark legújabb könyvét melegen ajánlom a magyar kiadók számára kiadásra, hiszen amellett, hogy kiváló olvasmány, a történelemtanítás kiegészítője is lehet.
Bogikám, remélem, hogy nagyon felcsigáztam az érdeklődésedet. Ugye irigykedsz egy kicsit, hogy mi itt Szendvicsországban ilyen fantasztikusan jó könyveket olvashatunk?
Azért van számodra is egy ajánlatom. Ha felkeresed Martin Widmark honlapját, 3 zeneszámot hallgathatsz meg egy másik könyvéből, hiszen ebben az évben összesen 12 műve jelent meg.

Üdvözlettel a napsütéses Göteborgból, ahol tombol a vénasszonyok nyara:

Melissa

Martin Widmark 2008-ban megjelent könyvei:

Fotbollsmysteriet (a LasseMajas Detektivbyrå-sorozat 14. része)
Kyrkomysteriet (a LasseMajas Detektivbyrå-sorozat 15. része)
Häxdoktorn (a Nelly Rapp-sorozat 7. része)
Rymd-Rakel och gubben i månen (a Rakel-sorozat 3. része)
Mirakel-Rakel Rekordmamma (a Rakel-sorozat 4. része)
Bröllop och barn (az I elfte timmen-sorozat 3. része, társszerzö: Petter Lidbeck)
Förbjuden frukt (az I elfte timmen-sorozat 4. része, társszerzö: Petter Lidbeck)
Nåjdens sång (a David och Larissa-sorozat 4. része)
Ellas Café (társszerzö: Emma Warg)
Huset på Alvägen (olvasókönyv - a címre kattintva beleolvashatsz)
Resan till skatten (olvasókönyv)

Nincsenek megjegyzések: