2008. szeptember 14., vasárnap

Viveka Sjögren: Den dagen (Azon a napon)

Kedves Bogi!

Az utóbbi időben több olyan képeskönyv is megjelent, amit még Szendvicsországban is modernnek tartanak. Viveka Sjögren legújabb könyvének az esetében most nem az illusztrációkra gondolok, hiszen azok nagyon egyszerűek, hanem a témára. Ez a könyv egy madárcsalád sorsán keresztül beszéli el a menekültek keserű sorsát. A történet szívszorongató és megdöbbentő.
A képeskönyvet egy viszonylag fiatal göteborgi kiadó, a Kabusa adta ki, s egy olyan sorozat része, ami valamilyen traumát segít feldolgozni a gyerekeknek. S mint már oly sokszor, itt is reménykeltéssel fejeződik be a történet.
A könyv hátsó borítójának a belső oldalán a következő olvasható:
“Ma legkevesebb 50 millió ember menekül naponta. Valami arra kényszerítette őket, hogy elhagyják az otthonukat – talán háború, vagy éhínség vagy valami más. Sokan közülük gyerekek.“
A könyvről a Dagens Nyheter svéd liberális napilap recenziója ITT olvasható.

Üdvözlettel:

Melissa

A kiadó leírása:

Azon a napon, amikor a feketefehérek jöttek, az apukám nem volt otthon.
Élelmet keresett nekünk.
Minden olyan gyorsan történt.
Hirtelen ott voltak az otthonunk előtt, kopogtattak és dörömböltek a falakon és fenyegetőztek.
Ki innen! – kiabálták.
Ez mostmár a miénk!
(Részlet a könyvből)

A Kismadarat és a családját a feketefehér madarak kilökik a fészkükből. Kiesnek a világba, és együtt kell vándorolniuk azokkal, akik szintén elveszítették az otthonukat. Nincs élelem valamennyiük számára, és félnek. De hirtelen egy nap a Kismadár megtanul repülni, és szárnyra kelhet. Az Egymásikországba.


Nincsenek megjegyzések: