2008. november 4., kedd

Pályázat illusztrátorok számára

Kedves Bogi!

Amikor október közepén egy vasárnap kiadói napon vettem részt Göteborgban, ahol a svéd gyerekkönyvkiadók az ősz könyveit ismertették könyvesbolti dolgozóknak és könyvtárosoknak, a Natur & Kultur Kiadó munkatársa elmondta, hogy a kiadó pályázatot hirdet illusztrátorok számára. Írtam nekik, és megkérdeztem, részt vehetnek-e külföldi illusztrátorok is. Igent mondtak. A pályázat most magyarul a Csodaceruza honlapján olvasható.
Hja, Petter Lidbeck az egyik legjobb svéd gyerekkönyvíró. A szép királykisasszony szövege még nekem is kicsit meredek volt, első olvasásra. Mindenesetre egy csomó kakival foglalkozó könyv is megjelent ebben az évben. A svédek úgy tartják, hogy van egy bizonyos életkor, amikor a gyerekek különösképpen érdeklődnek a kaki iránt.
Moni Nilsson Ígérd meg! – mondta Retzina című szövegével kapcsolatban megkérdeztem, hány évesek a gyerekek, és hogy ki a néni a 21. oldalon. Nos, nincs külön kikötés arra, hogy a gyerekek hány évesek. A néni pedig valószínűleg a doktor a szövegben. Tsatsiki és Retzina ismert gyerekkönyvfigura. Több film is készült róluk. Tsatsiki fiú, Retzina pedig lány.
A történetet olvasva, eszembe jutott Mazsola és Tádé. Bálint Ágnes tudta ilyen jól megírni, hogyan is müködnek a kisgyerekek.
Mopsz szövegét olvasva, amit Eva Lindström kiváló illusztrátor írt, két ismert svéd képeskönyv is eszembe jutott. Ezekről majd írok.
A szövegek fordításánál próbáltam közel maradni az eredetihez, hogy az illusztrátoroknak könnyebb legyen elképzelni, mit is kell rajzolni.
Sok szerencsét minden pályázónak!

Üdvözlettel:

Melissa

Pályázat illusztrátorok számára

Illusztrálja azon három szöveg egyikét, ami ezen a honlapon található. A három nyertes pályázatot, szövegenként egyet, a Natur & Kultur Kiadó megjelenteti, hagyományos képeskönyvszerződéssel és royaltyval. Ezen kívül mindhárom illusztrátor 20.000 svéd korona nyereményben részesül. A verseny nyitott bárki számára. Részt vehet az, aki korábban már publikált vagy az, aki még soha nem illusztrált. Részt lehet venni több mint egy pályázattal is. Bővebben

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Melissa!



Tisztelettel köszöntöm.
Az illusztrációs pályázat kiírásában nem minden egyértelmű a számomra. A kiírásban ez szerepel: ”A pályázatnak egy könyvborító képet, (a nyitólap látványképét?), három kész szemben lévő képet, (tehát hat illusztrált oldalt?), ezen kívül az egész könyv vázlatát kell tartalmaznia.” Mit ért a Kiadó a könyv vázlatán? Főleg a könyv vázlata meghatározás okoz nekem gondot. Az sem világos előttem, hogy az általam kiválasztott, illusztrált szövegrészt beírjam-e az megrajzolt oldalra, vagy sem.
Aztán, nem ismerem a svéd neveket. Ingalill az női név? Maja, Arján fiúnevek?
Szeretném, ha mindezekre a kérdésekre választ kaphatnék!

Mivel a verseny anonim – csak így köszönhetek el .
Köszönettel: egy versenyző grafikus

Melissa írta...

Kedves Versenyzö Grafikus!

A legjobb az lesz, ha írok a kiadónak, és választ kérek a kérdésekre, hogy egyértelmü legyen a dolog.
Amire már most válaszolni tudok, az a nevek neme. Mopsz lánykutya. Ez a magyar szövegböl nem derül ki.
Ingalill, Maja és Arja szintén lánynevek.
Amikor legutóbb írtam a kiadónak, nem adtak egészen világos választ a szöveggel kapcsolatban. Arra kell hagyatkozni, ami ott szerepel. Nem is tudom, leírjam-e, nekem, mi jut az eszembe, anélkül, hogy bárkit is befolyásolnék. A szövegböl nem derül ki, ki hány éves. Ez tehát az illusztrátorra van bízva. Talán annyit, hogy a svéd képeskönyvek azok kb. 3-6 éves gyerekek számára készülnek.
S még annyit, hogy az én lányom is sétáltatja hetente kétszer az egyik szomszédasszony kutyáit a barátnöivel. Ezért pénzt kapnak.
Tehát, amint megérkezik a válasz a kiadóból, újra jelentkezem.

Üdvözlettel:

Melissa

Melissa írta...

Kedves Versenyzö Grafikus!

Megérkezett a Natur&Kultur Kiadó válasza. Remélem, kielégítö lesz.

"A verseny során elég a borító elülső oldalára koncentrálni – még ha a borító egy elülső és egy hátsó oldalból áll is. (Tehát az az oldal, amit a könyvesboltban magunk előtt látunk, amikor a könyvre pillantunk – Melissa.)

3 kész szemben lévő oldal a gyakorlatban 6 illusztrált oldal lesz – de egy illusztráció két szemben lévő oldalt is takarhat, vagy az egyik oldal a kettő közül lehet részletesen kidolgozott, míg a másikon csak egy kis illusztráció található, ezért könnyebb két szemben lévő oldalról beszélni.

Nem szükséges az egész layoutot elkészíteni képpel és szöveggel, hanem elég maga az illusztráció. De jó úgy tervezni a két szemben lévő oldalt, hogy maradjon elég hely a szöveg számára.

A könyv vázlatán egyszerűen egy tervezetet értünk, ami elképzelést ad arról, hogy a kész kép hogyan fog kinézni. Egyáltalán nem állítunk feltételeket arra nézve, hogy a skicc mennyire legyen részletes. Az illusztrátornak itt lehetősége van a könyv átfogó ötletét közvetíteni a zsűri felé! Hogyan tervezi a szemben lévő oldalakat, szövegben és képben. Hogyan akarja az illusztrátor elmesélni a történetet, kihasználni azt a teret, amit a szöveg ad. Egy skicc körülbelül úgy működik, mint egy film esetében a storyboard."

Sok szerencsét és kitartást a munkához!

Melissa