2009. december 25., péntek

Mire valók a gyerekkönyvtárak? Látogatás a stockholmi Gyerekkönyvtárban

Kedves Bogi!

Egy kedves, jelenleg Göteborgban élö magyar ismerösöm egy stockholmi gyerekkönyvtárban (Kulturhuset. Rum för barn) járt. Ezúton osztja meg velünk tapasztalatait.
Köszönet érte.
Ha jól sejtem, máris sikerült megfertöznöm a svéd gyerekkönyvek szeretetével. Remélem, a jövöben több cikkel is megörvendeztet bennünket.

Üdvözlettel:

Melissa

Mire valók a gyerekkönyvtárak?

Ha valaki azt mondja könyvtár, sok embernek Magyarországon a könyvmoly, unalom, raktár fogalmak jutnak eszébe. Könyvek poros raktára. A könyvtár egy hely, aminek funkciója, hogy az ember könyvet kölcsönöz. A gyerekkönyvtár talán ugyanez piciben? Emlékszem gyerekként, mikor a könyvtárba mentem, gyorsan kiválasztottam pár könyvet, szemlesütve, félénken adtam a könyvtáros néninek, hogy bejegyezze, majd örülve a dolog letudásának, igyekeztem kifelé megszerzett zsákmányommal.
Azonban egy gyermekkönyvtár ennél sokkal több (lehet). Találkozó pont szülőknek, gyerekeknek, egy hely, ahol kényelmesen lapozható tengernyi színes érdekes könyv, ahol játszani, felfedezni, alkotni lehet. Egy vidám, színes hely, megannyi érdekességgel, lehetőséggel és felfedezni valóval. Az, hogy egy könyvtárnak ilyennek kell lennie, először a stockholmi gyermekkönyvtárban tudatosult bennem. Ez egy olyan könyvtár, ahol a nyitás utáni második órában, már sorban állnak szülők-gyerekek, hogy bejuthassanak. Egy otthonosan berendezett tér megannyi színes könyvvel és játékkal, ahová cipő nélkül - akárcsak azt az ember otthon teszi - lehet belépni. A könyvtár egyik felén a képeskönyvek foglalnak helyet, míg a másikon az ifjúsági könyvek találhatóak.
A könyvek témakörök szerint vannak csoportosítva, ahogy az egyébként más svéd könyvtárakra is jellemző. Minden témánál kis dobozkában elhelyezett figurák könnyítik meg a tájékozódást. A mesék, mondák világát például egy sárkány és egy háromfejű kutya harca, a tudományos feldedezések témáját két apró lombik teszi képszerűvé. Ez az apró ötlet, amellett, hogy nagyon dekoratív mindenekelőtt gyerekbarát: nagyban megkönnyíti a gyerekek munkáját a tájékozódásban és válogatásban.




Az idő eltöltését kanapék teszik kényelmessé. A polcokon nyitható szekrénykék találhatóak, amiben játékok vannak. Például kirakó, logikai játékok, társasjáték, elvarázsolt kastély sárkánnyal és lovagokkal…
Nagyszerű, hogy egy nagyobb könyvespolc úgy van kialakítva, hogy a gyerekek bemászhassanak alá, felmászhassanak rá. A könyvszekrényből kis ablakokon kukucskáljanak ki. Szinte mint egy mászóka funkcionál. A mászó-tipegő babákra is gondoltak. Nekik egy elkerített részt alakítottak ki, a fal körül kanapékkal, középen puha szőnyeggel. Itt aztán gondtalanul feledkezhetnek a babák a játékba, szülők a beszélgetésbe.





Mindemellett a könyvtárhoz egy további terem tartozik, ahol a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Ennek összege 20 korona, ami kb. 520 Ft, azaz körülbelül az anyagköltség.
Természetesen nem várható el, hogy egy magyarországi gyermekkönyvtár, amely amúgy is szűkös keretből gazdálkodik mindezt megvalósítsa. Azonban az irány, már inkább követendő: Egy könyvtár átváltozhatna a könyvraktárról találkozási ponttá: egymással, könyvekkel, művészettel. Egy vidám hely, ahol órákat lehet kényelmesen, egymással eltölteni, ahol alkotni lehetne. Ez a fajta gyermekkönyvtár-koncepció nemcsak a szülőknek és gyerekeknek kedvezne, de a könyvekhez, az olvasáshoz való hozzáállásra is áldásos hatással lenne. Hiszen ha visszavezetjük: Az olvasásra motiváláshoz szükséges, hogy a gyerekek könyvekhez, irodalomhoz való hozzáállása is változzon. Ezt pedig el lehetne kezdeni azzal, ha könyvtárat, könyveket vonzóvá tesszük a gyerekek számára, és tudatosítjuk bennük, hogy a könyvek bizony izgalmasak és szórakoztatnak.

1 megjegyzés:

Between írta...

Orom egy ilyen konyvtarrol olvasni! A fenykepek magukert beszelnek.