2008. szeptember 28., vasárnap

Stian Hole: Hermans sommar (Herman nyara)


Kedves Bogi!

Négy napig rohangásztam a Göteborgi Könyvvásáron. Sok érdekes előadást hallgattam, és több írót is láthattam. Több könyvet vettem, mint amennyit szándékoztam.
Tegnap a folyósón összefutottam Martin Widmarkkal, aki két aranyos plüskutyát tartott a kezében. Boldogan újságolta, hogy két díjat is nyert: az egyiket a LasseMaja-sorozatért, a másik a Nyomozókutya-díj volt, ami az év legjobb ifjúsági detektívregényéért jár, s ezt a Dávid és Larissza-sorozat 4. része nyerte. Mondtam, hogy egyáltalán nem csodálkozom ezen.
Most itt várakozik egy csomó könyv, amikről írni szeretnék.
A könyvvásár egyik legjobb előadását Stian Hole (ejtsd. Sztian Húle) norvég grafikus tartotta.
Stian Hole Garmanns sommer (Garmann nyara) című képeskönyve 2007-ben elnyerte ”Az év legjobb képeskönyve” díjat a Bolognai Könyvvásáron. Nekem is az egyik kedvencem lett. Stian Photoshopban állítja össze a könyveit. Vagdos és ragasztgat, és fantasztikusan jó összeállításokat tud előállítani. Azt hiszem, éppen a könyv újszerűsége tetszett a zsűritagoknak. Magyar szemmel nézve a könyv nagyon furcsa, és nem sokat mond, ha valaki nem érti a szöveget. Hiszen a jó képeskönyvekben a kép és a szöveg egységet alkot.
Stian Hole története filozófikus, az életről szól, valamiről, ami elkezdődik, és valamiről, ami véget ér. Párhuzamot von az iskolakezdés előtt álló Garmann, és 3 idős hölgy élete között.
A könyv nekünk felnőtteknek nagyon sokat mond, de hogy a gyerekek hogyan fogadják, azt nem tudom. Jó támpontot ad azonban ahhoz, hogy elbeszélgessünk a gyerekeinkkel néhány fontos kérdésről.
Stian Hole előadása arról, hogy milyen a jó képeskönyv egyszerű, érthető, szemléletes volt. Remélem, egyszer majd Budapesten is meghallgathatják.
Stian szerint a jó képeskönyv a következőképpen néz ki:
1+1=3
vagyis az összeg több, mint az összetevők együttese.
Stian nem akar nevelni a könyveiben. Szerinte a virág nem egyenlő a botanikával.
A jó könyv pedig olyan, ahogy azt Håvard Rem leírta:

Én magamról írok,
Te magadról olvasol.

A Garmanns sommer című könyvből több illusztráció is látható a Svenska Dagbladet svéd napilap honlapján. Amikor a könyv svéd változata 2008. májusában megjelent, előkelő helyet kapott a göteborgi könyvesboltokban.
A könyvbe az AdLibris honlapján olvashatsz bele.

Szívélyes üdvözlettel:

Melissa


A svéd kiadó leírása:
A nyári szünet utolsó napja van. Az idős nénik látogatóba jönnek, és az ősz illata érződik a levegőben. Herman egyik foga sem mozog még. Minden nap vizsgálgatta őket egész nyáron. Sietni kell. Az iskola holnap kezdődik.
“Hermans sommar” egy hatéves fiú életről való elmélkedéseinek meleg leírása, s megmutatkozik, hogy a fiú és három idős néni élete bizonyos szempontból sok hasonlóságot mutat.
Egy elbeszélés arról, ami hamarosan véget ér, és valami újról, ami elkezdődik.

Ulla Rhedin recenziója a Dagens Nyheter svéd liberális napilapban.

3 megjegyzés:

Eszter írta...

Én ősszel hallottam a német kiadásról. Nagyon dícsérték, ill. nem is ezt, hanem a Garmans Staße címen megjelent 2. részt.
Ez egy másik nyarat mesél el: a negyedikes Roy az utca "királya", aki Hermant (Garmant) gyáva nyúlnak nevezi. Éppen ezért megy be a kisfiú egyedül a bélyeges ember kertjébe, akiről Roy azt állítja, hogy gonosz. Garman megégeti az ujját, és leejti a gyufát, és még mielőtt megakadályozhatná a száraz fű tüzet fog. A bácsi, az öreg postás, látja mindezt. Miután eloltották a tüzet, és nőni kezd a fű, a kisfiú visszatér és magával viszi a herbáriumát. Ugyanis az öreg háza mögött olyan virágok nőnek, amelyek még hiányoznak Garman gyűjteményéből.
Ez az a nyár, amikor Roy királysága Garman utcájában véget ér, és amikor a két korban nagyon is különböző kívülálló (outsider) figura egymásra talál.Számtani kísérletekkel szórakoztatják egymást: "50 000 gondolatod van naponta!" És ki lehetne jobb a számtanban egy öreg postásnál? kérdezi A. Kromoser A 1000 und 1 Buch hasábjain. :)

Melissa írta...

Itt a 2. rész svédül.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=915011123X

Melissa írta...

Itt a 3. rész svédül.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9150113062