2008. január 31., csütörtök

A 2007. év legjobb svéd könyvei a Bokcirklar.se honlapján

Kedves Bogi!

Tegnap felfedeztem, hogy a http://www.bokcirklar.se/ honlapján, ami a könyveket szerető emberek internetes közössége, és 2007. szeptembere óta működik, szavazást tartottak arról, hogy az egyes kategóriákban melyik legyen a 2007. év legjobb svéd könyve. Az eredmény itt olvasható:
http://www.bokcirklar.se/sida/slp


AZ ÉV REGÉNYE - Myggor och tigrar, Maja Lundgren

AZ ÉV DETEKTÍVREGÉNYE - Luftslottet som sprängdes, Stieg Larsson

AZ ÉV ELSÖKÖNYVESE - Åsa Linderborg, Mig äger ingen

AZ ÉV NOVELLÁSKÖTETE - Det andra målet, Jonas Karlsson

AZ ÉV VERSESKÖTETE - Silverfisken, Sofia Rapp Johansson

AZ ÉV IFJÚSÁGI REGÉNYE - Bryta om, Åsa Anderberg Strollo

AZ ÉV GYEREKKÖNYVE - Kenta och barbisarna, Pija Lindenbaum

Itt jegyzem meg, hogy az ifjúsági regény kategóriában ne holmi tévésorozaton alapuló könnyed szórakozást várj, hanem egy igazi, súlyos témát feldolgozó realista regényt. Úgy látszik, a svéd fiatalok képesek befogadni a nehezebb témákat is, és érdeklödnek az élet nagy kérdései iránt. Åsa Anderberg Strollo egyébként az év felfedezettje, minden kritika elismeréssel nyilatkozott a könyvéröl.
Az év novelláskötetének a szerzöje Jonas Karlsson, ismert fiatal svéd színész, akit karácsonykor a fiatal August Strindberg életét bemutató kétrészes filmsorozat föszereplöjeként láthattak a nézök. Egyébként ö olvassa Martin Widmark Dávidról és Larisszáról szóló, eddig 3 részt napvilágot látott ifjúsági sorozatát CD-könyvben, nagyon szuggesztíven. Nekem elhiheted. (Itt jegyzem meg, hogy a 4. rész áprilisban jelenik meg. Már alig várom! Egyébként tavaly a svéd gyerekkönyvekkel egyidöben jelentették meg a kiadók a CD-könyvet is.)
Stieg Larsson trilógiájának a harmadik része nyár óta az eladási sikerlisták élén áll. A 3 kötet eddig több mint 2 millió példányban fogyott el. Több nyelvre lefordították. De erröl majd késöbb számolok be.
Pija Lindenbaummal interjú is készült. Erröl legközelebb írok.

Minden jót!

Melissa

Nincsenek megjegyzések: