2008. január 1., kedd

Astrid Lindgren & Pija Lindenbaum - Mirabell

Kedves Bogi!

Január elseje a számadás és az ígéretek napja. Úgy döntöttem, nem ígérek és nem ígértetek meg semmit magammal. Csak bízom benne, hogy a 2008-as év szerencsés és sikeres lesz.
Ami a számadást illeti, szívesen gondolok vissza a 2007-es évre, hiszen sok jó dolog történt velem. Talán a legjobban annak örülök, hogy írni kezdtem, mert ezáltal másokkal is megoszthatom a tapasztalataimat. Szeretném, ha mások is ismereteket szereznének a svéd gyerekkönyvekről, és a leginkább azt szeretném, ha a magyar gyerekek is olvashatnák őket.
A következő író, akinek a tevékenységéről részletesen szeretnék beszámolni, Szendvicsország egyik legismertebb és legelismertebb illusztrátora, Pija Lindenbaum.
Amikor októberben a Gyerekkönyvnapon jártam, amit a könyvkereskedők szervezete minden évben megrendez Göteborgban, és ahol a kiadók bemutatják az ősz gyerekkönyveit, a Rabén&Sjögren kiadó lelkes szerkesztöje azt mondta: ”Amikor Pija bejön a szerkesztőségbe, hogy bemutassa a legújabb könyvét, összeszalad az egész szerkesztőség, és nem győzzük csodálni, hogy már megint mit talált ki.”
Mivel novemberben Astrid Lindgrenről emlékezett meg az egész világ, és ennek kapcsán én is írtam róla, talán az lesz a legjobb, ha az első képeskönyv, amit bemutatok, a híres svéd írónő Mirabell című meséje lesz Pija Lindenbaum illusztrációival.
Amikor novemberben a könyvtáros kollégáim zenés irodalmi esten mutatták be Astrid Lindgrent, az egyik gyerekkönyvtáros éppen erről a könyvről beszélt. Elmondta, hogy számára ez a könyv Astridról szól, a fiatal lányról, aki gyereket vár egy idösebb férfitől. Talán ezt így soha senki nem írta le, de egy irodalmi műről mindegyikőnknek más és más juthat az eszébe. Számomra pedig azért érdekes az írók életéről is olvasni, hiszen akarva-akaratlanul, a személyiségük és az életük mindig nyomot hagy a műveiken.
Miről is szól tehát Mirabell? Britta-Kajsa egy szegény kislány, aki nagyon vágyik egy babára, de a szüleinek nincs annyi pénze, hogy ilyen drága ajándékot vegyenek neki. Amikor egy nap Britta-Kajsa szülei elutaznak a piacra, egy idős férfi hajt el a házuk mellett a kocsijával. A kislány kinyitja neki a kaput, és kapupénz gyanánt egy magot kap, ami aranyként tündököl. A férfi így szól hozzá: “Ültesd el ezt a magot a kertedben és öntözd alaposan, mindennap, akkor valami érdekeset fogsz látni.” Az aranymagból egy baba nő ki, éppen olyan, amilyenre Britta-Kajsa vágyik. Mirabellnek nevezi el. Ráadásul ez a baba beszélni is tud, de csak akkor amikor a kislány van vele.
Bogi, most azt kérded, miért olyan furcsa a könyvborító, amit itt látsz. Nos azért, mert ez a könyv a TittaLyssna vagyis NézdHallgasd sorozatban jelent meg, s ez azt jelenti, hogy a könyvhöz CD-lemez is tartozik, amin jeles színészek olvassák a mesét. Amikor lapozni kell azt ennél a könyvnél éppen kotkodákolás jelzi.




Pija Lindenbaumnak több könyve is megjelent ebben a sorozatban, sőt a Gittáról szóló három történet DVD-n is kapható. De erről majd legközelebb.
Még egyszer nagyon sok boldog új évet kívánok:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: