2008. január 30., szerda

Pija Lindenbaum - Kenta och barbisarna


Kedves Bogi!

Valóban igazad van. Pija Lindenbaum legutóbbi könyvéröl, melynek címe Kenta och barbisarna (Kenta és a barbiebabák) tényleg nem írtam. De most megteszem.
Nos, ha Lill-Zlatan egy fiús kislány volt, akkor Kentáról elmondhatjuk, hogy ő egy lányos fiú. És ez bizony nagy különbség. Azt hiszem, hogy azon nem sokan lepődnek meg, ha egy kislány a fiúkkal szeret focizni vagy fára mászik. Ám ha egy kisfiú babákkal játszik, az már egy kicsit gyanús. Igazam van?
A könyv címe eredetileg Kenta och Barbie lett volna (talán ismerős Ken és Barbie), de mivel Barbie márkanév, így nem szerepelhet egy könyv címében.
A történet az óvodában játszódik. Kenta egy igazi fiú, aki szuper jól tud futbalozni. Ám egy nap úgy határoz, hogy bent marad a szobában és megpróbál a lányokkal játszani. Azok először gyanakodva méregetik, végül mégis beengedik maguk közé.
A svéd kritikusok elismeréssel fogadták a könyvet, hiszen ez a téma eddig még nem szerepelt képeskönyvben. Ha esetleg bele szeretnél nézni, álljon itt két kritika:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1353&a=693482
http://www.dagensbok.com/index.asp?id=3129

A Kenta och barbisarna 2007. szeptemberében jelent meg, és októberben már ott állt az internetes könyvkereskedések eladási sikerlistáinak az élén:
http://www.bokus.com/cgi-bin/P_campaign_show.cgi?list_id=2413
http://www.svb.se/Topplistor/2007/152515


Mondd Bogi, van ma Peperóniában olyan illusztrátor, akinek a képeskönyve pár hét alatt felkerül mondjuk a Libri topplistájának az élére? Jelennek meg hetente kritikák a vezető napilapokban gyerekkönyvekről, hogy az emberek tudják, mit érdemes megvenni?
Nagyon örülnék, ha beszámolnál róla, hogy milyenek ezirányú tapasztalataid.

Szeretettel üdvözöllek:


Melissa

Nincsenek megjegyzések: