2008. január 5., szombat

Pija Lindenbaum - Else-Marie och småpapporna

Kedves Bogi!

Ma egy új blogot fedeztem fel a Csodaceruza honlapján, mégpedig Julie blogját, aki illusztrátorokat mutat be. Mindjárt bele is néztem, és akkor Mazsola megszólalt: ”De hiszen ezt a blogot már két napja is nézted. És valóban, akkor bukkantam rá, amikor információt kerestem Pija Lindenbaumról. Julie blogján angolul olvasható a könyveiről, s ott az is látható, mely nyelvekre fordítottak le egy-egy művet. Na jó, elismerem, innen másoltam át két képet. De egyszerűbb volt, mintha nekem kellett volna beszkennelni őket.
http://picturebookillustration.blogspot.com/search?q=pija+lindenbaum
Sőt, most látom, hogy a Csodaceruzáról is írnak.
A következő képeskönyv, amit bemutatok, Pija első önálló könyve volt, és mindjárt nagy figyelmet váltott ki. A címe Else-Marie och småpapporna (Else-Marie és a kisapukák), és 1990-ben jelent meg.
A könyv egy 6 és fél éves kislányról szól, akinek egy nagy helyett 7 pici apukája van, akik mobiltelefonokat árulnak. Egy pénteki napon a kislány anyukája nem tud érte menni az iskolába, így reggel bejelenti, hogy aznap az apukák hozzák haza. Else-Marie egész nap azon izgul, hogy mi lesz majd, ha a napköziben megtudják, hogy neki 7 apukája van. Végül minden jól sikerül, az apukák látogatást tesznek a napköziben és eljátszanak a gyerekekkel.
Nos, ez a könyv új színfoltot jelentett a svéd gyerekirodalomban, és zajos spekulációk láttak napvilágot arról, hogy az író vajon mit akart kifejezni a 7 pici apukával, akik majdhogynem eltűnnek a termetes anyuka közelében.
Ez a könyv Amerikában is megjent, de ott kihagyták belőle azt a képet, ahol az egész család együtt fürdik a fürdőkádban. Mert ugye ez nem ildomos.
A göteborgi magyar barátnőm tegnap azt mondta: ”Feltétlenül írj erről a könyvről. Ez volt a kedvencünk, amikor a lányom kicsi volt.“ Ez a pici lány most 12 éves, és amikor tavaly arra kértem őket, hogy vegyék meg nekem Nógrádi Gábor Segítség, ember! című könyvét, útközben annyira megtetszett a lánynak ez a mű, hogy nem volt hajlandó megválni tőle. Így aztán nyáron kaptam Gábortól egy másikat. Látom a neten, hogy ez a könyv most CD-n is megjelent Pogány Judit előadásában.
Visszatérve Pija Lindenbaum képeskönyvére, azt hiszem, hogy ez a könyv mindenkinek más és mást jelenthet. Amikor először olvastam, nekem az jutott róla az eszembe, hogy bizony néha elkelne sok családban 7 pici apuka, akik hét helyen segítenek egyszerre, egy nagy helyett, aki mondjuk újságot olvas.
Amikor decemberben Pija Lindenbaum Göteborgban dedikálta a könyveit, megkérdeztem tőle, hogy jutott az eszébe ez az ötlet. Akkor azt válaszolta. “Hát, ezt már olyan sokszor elmeséltem. Nincs ebben semmi különös. Amikor kislány voltam, az apukám kitalált egy dalt, amit sokszor énekelt nekem. Ebben a dalban sok pici apuka ugrál az ágyon, ahogy azt az egyik képen le is rajzoltam.”
Pija elmondta még, hogy a Rabén&Sjögren Kiadó fiókot hozott létre Lengyelországban, így most ott is megjelennek a könyvei.
Pija engedélyt adott arra, hogy feltegyem a képeit a blogomra. Csak azt kérte, írjam mindig oda, melyik könyvből valók, és ezt meg is teszem. Küldök tehát 3 képet az Else-Marie och småpapporna című könyvből.

Sok-sok üdvözletet küldök Göteborgból, ahol igazi téli hideg lett, de a hó még várat magára:

Melissa
Nincsenek megjegyzések: