2008. január 2., szerda

Pija Lindenbaum avagy egy svéd illusztrátor


Pija Lindenbaum Sundsvallban született és nött fel. 1979-ben végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, majd rajzolóként, formatervezőként és íróként dolgozott. Pija Lindenbaum képeskönyvsikerek hosszú sorát hozta létre: kezdve az első könyvével, melynek címe ”Else-Marie och småpapporna”, majd ”Boken om Bodil”, ”Britten och Prins Benny” stb. következtek.
Pija 1991-ben elnyerte a ”Svéd Könyvkereskedők Támogatói ”-nak ”A te könyved - a mi választásunk” plakettjét az ”Else-Marie och småpapporna” című könyvért, valamint az Expressen lap ”Zelefánt” díját ugyanazért a könyvért. Két ízben, 1993-ban és 1996-ban August-díjra jelölték.
2000-ben Pija Lindenbaum elnyerte az August-díjat a legjobb gyerek- és ifjúsági könyv kategóriában a ”Gittan och gråvargarna” című könyvért.
”Pija Lindenbaum okosan és lehengerlően írja le azt, hogy egy kislány hogyan tesz szert nagy bátorságra” – hangzik a zsüri indoklása.
Pija Lindenbaum a Gittan-könyvekről:
„Támadt egy ötletem egy olyan gyerekről, aki különféle problémákat old meg, amikor egy csoport állattal találkozik. Mindig vannak problémák, amiket meg kell oldani, az állatok pedig központi szerepet töltenek be a legtöbb gyerek életében. Három könyvet terveztem. És most elkészültek!
A Gittan-könyvek nagymértékben rólam szólnak, arról, amikor gyerek voltam, meg a lányomról. Arról, hogy ne olyanok legyünk, mint ahogy azt egy gyerektől elvárják.
De amikor most nézem a könyveket, akkor azt hiszem, sokban szólnak rólam, a felnőttről. A nehézségeimről, hogy olyan szülő legyek, amilyen lenni szeretnék.”
Pija Lindenbaum könyveit külföldön is nagyra értékelik. Több könyvét is lefordították többek között angolra, japánra, németre, franciára és hollandra. 1993-ban az év illusztrátora lett a Bolognai Gyerekkönyvvásáron. A “Boken om Bodil” című könyvéért a New York Times legjobb gyerekkönyvért járó oklevelével jutalmazták.
2005-ben egyike lett azoknak, akik megkapták Stockholm város jutalomdíját.
A zsűri indoklása így szólt:
“Pija Lindenbaum illusztrátor-író, aki egy sor képeskönyv-sikert hozott létre./…/Pija Lindenbaum gyakran űz gúnyt a felnőtt világ azon esetlen törekvéseiből, hogy gyerekbarát legyen. Lakonikus nonszensz-stílusa minden korosztályhoz szól, és egy felnőtt lelkét éppoly súlyosan érinti, mint egy gyermekét.”
A “När Åkes mamma glömde bort” című könyvet 2005-ben a Göteborgi Könyvvásár látogatói ”Az év gyerekkönyvborítójá”-nak választották. Ugyanez a könyv 2005-ben elnyerte a ”Könyvkereskedők választása” díjat.
További információ:

Nincsenek megjegyzések: