2008. február 26., kedd

Képregények és interjúk svéd gyerekkönyvírókkal a YouTube-on

Kedves Bogi!

Nemrég egy érdekes cikket olvastam Nagy Boldizsár honlapján Kávé és pogácsa címmel, amelyben a 2007. évi magyar gyerekirodalmi konferenciákról számol be. Itt olvastam, hogy az egyik frankfurti előadó arról tudósított, hogy a német könyvtárak és iskolák tele vannak az általa jónak ítélt képregényekkel.
Nos, a képregények Szendvicsországban is igen népszerűek. A kisebb gyerekek a Bamse újságot olvassák, ami egy maciról szól, és 1966 óta jelenik meg. Egy másik közkedvelt újság a Kalle Anka & Co, és ezt 1948-ban adták ki elöször svéd nyelven.
Itt kell még megemlítenem Hergé Tintin sorozatát, ami hallatlanul népszerű a 40+ férfiak körében, hiszen ezen nőttek fel. Amikor egy interjúban a gyerekek megkérdezték Martin Widmarkot, mi a kedvenc olvasmánya, azt válaszolta: Tintin. Egyénként ezt az interjút és még néhány svéd gyermekkönyvíróval a gyerekek által készített interjút is meg lehet tekinteni a YouTube-on.
Ma pedig rengeteg manga lát napvilágot. A 2006. évi svéd gyerekkönyvkiadás 18 %-át japánból fordított könyvek tették ki, 160 cím jelent meg mangából.
Nemrég egy fiatal lány szólított meg a könyvtárban, és elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy mangát is talál a polcon, mert erősen diszlexiás, és a manga sokat segít neki az olvasásfejlesztésben.

Sokszor üdvözöllek az esős Göteborgból:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: