2008. február 19., kedd

Philip Waechter Rosi in der Geisterbahn avagy kognitív terápia egy német képeskönyvben

Kedves Bogi!

A svéd gyerekkönyvkiadók megjelentették tavaszi katalógusaikat, szebbnél-szebb könyvekkel. Erről jut eszembe, hogy még be sem számoltam róla, melyik volt az a könyv, amelyik az ősszel leginkább megnyerte a tetszésemet.

Nos, ez egy német képeskönyv : Philip Waechter Rosi in der Geisterbahn. Láttam az interneten, hogy az FSZEK német illusztrációs kiállításán Philip Waecher képeit is meg lehetett tekinteni.
A történet egy nyusziról szól, akit éjszakánként rémálmok gyötörnek. 3 hónap után elhatározza, hogy elmegy egy álomszakértőhöz, akit doktor Bölcsnek hívnak. Az orvos, miután megállapítja, hogy a nyuszinak szörnyfóbiája van, egy könyvet ír fel gyógyszerként. A nyuszi ezt azonnal megvásárolja, és nyomban hozzákezd a javasolt gyakorlatok elsajátításához. Majd amikor mindent megtanult, ideje, hogy az ismereit a gyakorlatban is kipróbálja. Elmegy hát a vidámparkba, és jegyet vesz a Szörnyalagútba. (Budapesten ez a Kísértetkastély.) Ott pedig megszelidíti az összes szörnyet, amiért is egy évre kitiltják a vidámparkból. A kimerítő nap végén elalszik, és újra a szörnyről álmodik, akinek mostmár a hátán lovagol.
Számomra azért érdekes ez a könyv, mert egy képeskönyvben tükrözi a társadalmat, amiben ma élünk. Hiszen sokan járnak pszichológushoz, és a könyv olvasása közben talán még azt is meg lehet beszélni a gyerekekkel, ki is az a pszichológus. Ez a könyv a kognitív terápia gyakorlati megvalósítására mutat példát egy gyerekkönyvben.
Amikor decemberben egy óvodás csoportnak meséltem Rosiról a könyvtárban, nagyon tetszett a gyerekeknek. Elbeszélgettünk közben arról, szoktak-e rosszat álmodni, szeretik-e a nyuszikat, járnak-e orvoshoz, szoktak-e a vidámparkba menni és még sorolhatnám.
Véleményem szerint ez a könyv hagyományos rajzaival sikerre számíthat a magyar szülők és gyerekek körében. Csak remélni tudom, hogy egyszer majd egy magyar kiadó megjelenteti.
Ízelítőül küldök néhány képet a könyvből.
Most búcsúzom. Jó éjszakát, szép álmokat!

Melissa

Az illusztrációk a szerzö engedélyével kerültek fel a blogra.

















Nincsenek megjegyzések: