2008. február 13., szerda

A svéd könyvtárban a gyerekkönyvtáros dolgozik a legtöbbet

Kedves Bogi!

A svéd gyerekkönyvtárosok egy része úgy tartja, hogy a svéd könyvtárban a gyerekkönyvtáros dolgozik a legtöbbet. Miért? Egyrészt azért, mert a gyerekkönyvtárostól elvárják, hogy ugyanolyan jól ismerje a felnőttek számára írott könyveket, mint a gyerekkönyveket, míg a felnőtt részlegen dolgozó kollégák a gyerekkönyveket érintő kérdések megválaszolásához a gyerekkönyvtároshoz irányítják a látogatókat.
Másrészt a svéd gyerekkönyvtárosok egy része – már ahol ezt a könyvtár vezetője támogatja – aktívan dolgozik a könyvekkel. Összeszed belőlük egy szatyorra valót, és azt elcipeli a könyvtár területén lévő iskolákba, ahol ajánlja őket egy-egy osztályban. Ezeket aztán a gyerekek kölcsönözhetik is. A könyvajánlás másik változata, amikor maguk az osztályok jönnek el a könyvtárba és meghallgatják a könyvtáros ismertetőjét, majd kölcsönöznek.
Göteborgban az egyes osztályok rendszeresen látogatják a kerületi könyvtárakat, délelőtt iskolaidőben, és a diákok kölcsönöznek egy-egy könyvet, hogy mindenkinél legyen olvasnivaló az iskolában. Még hozzáteszem, hogy a legtöbb iskolában van jól működő iskolai könyvtár is.
Ugyanígy az óvodás csoportok is rendszeres látogatói a könyvtáraknak. Az óvónéni vagy óvóbácsi maga jön el délelőtt néhány gyerekkel, és együtt választják ki azt a 20-30 képeskönyvet, amit egy hónapra kölcsönöznek. Mindenki tudja, hogy egy ilyen képeskönyvet 5-10 perc alatt el lehet olvasni. A szülők tehát joggal meggondolják, mennyit vegyenek belőlük a csemetéiknek. Ezért jó, hogy van a könyvtár, ahonnan garmadával lehet kölcsönözni. Hiszen köztudomású, hogy az óvodás korú gyerekek nap mint nap ugyanazokat a meséket szeretnék hallani.
Véleményem szerint, éppen akkor van a legnagyobb szükség a könyvtárakra, amikor a szülőknek nincs pénze megvenni a drága gyerekkönyveket. Jó lenne, ha ezt a politikusok is belátnák, és ahelyett, hogy leépítik a könyvtárakat, inkább fejlesztenék azokat.
A kolléganőm éppen a múlt héten vitte ki a Könyvzsűrire a 4. és 6. osztályosok számára vásárolt könyveket a kerület osztályaiba, ismertette őket, majd arra buzdította a diákokat, hogy április végéig szavazzanak. A Könyvzsűri versenyéről már korábban beszámoltam.
Most búcsúzom, de hamarosan újra jelentkezem.

Melissa

Nincsenek megjegyzések: