2008. február 24., vasárnap

Kérdezd a könyvtárat – országos svéd internetes szolgáltatás + hangos olvasás még egyszer

Kedves Bogi!

Olvasgatom itt a Bokhora honlapját. Kíváncsi vagyok, hogy a tanárnők milyen könyveket ajánlanak egymásnak hangos olvasásra. Az egyikük megemlíti a Bibliotektjänst (Btj), ami a svéd Könyvtárellátó, egyik kiadványát: “Att läsa högt - viktigt, roligt och härligt!”
Ebben a könyvben Inger Hasselbaum, aki gyerekkönyvtáros Linköpingben, több mint 450 könyvet ajánl hangos olvasásra 6 és 16 éves kor között. Valamennyi címhez korcsoport szerinti megjelölés tartozik, és témacsoportokba osztja be őket.







Az egyik tanárnő a Fråga biblioteket (Kérdezd a könyvtárat) internetes szolgáltatást javasolja. Erről angol nyelvű információ is található a honlapon. A Fråga biblioteket – népkönyvtárak 1998-ban eszmei alapon jött létre, és 2003 óta projektként fejlesztik tovább. A projekt felelőse az Örebroi Városi Könyvtár. 2006 óta a szolgáltatás adminisztrációját 3 város, Malmö, Stockholm és Umeå könyvtárai végzik a Statens Kulturråd (Állami Kulturális Tanács) megbízásából. Az ország kb. 70 könyvtára vesz részt a szolgáltatás működtetésében. Több nyelven lehet pl. kérdéseket feltenni. Ismerek olyan könyvtárosokat, akik orosz és francia kérdéseket válaszolnak meg. Talán majd ha fix állásom lesz, én is jelentkezem, hogy kibővítsék a szolgáltatást magyar nyelvű információval is. Egyébként ki lehet próbálni, lehet küldeni mondjuk angol nyelvű kérdést, a kollégák válaszolni fognak.
A gyerekek kérdéseire a Barnens bibliotek (Gyerekek Könyvtára) honlap munkatársai válaszolnak.
Ami számomra jó érzés volt, amikor a tanárnők javaslatait olvastam, hogy többet is elismeréssel és lelkesedéssel említették Martin Widmark könyveit. Nemcsak a LasseMaja sorozatot, hanem a Nelly Rapp sorozatot is. Ebből az én kedvencem a Trollkarlarna från Wittenberg (A wittenbergi varázslók), ami engem Momora emlékeztet. Mivel ez a könyv is a mai zaklatott életstílusról szól, ahol semmire nincs idő, ahol elrabolják az időt, és a könyv végén a család tagjai nyugalomban leülnek az asztalhoz és együtt játszanak. Itt jegyzem meg, hogy a sorozat több része megjelent Németországban.
Bogi, ugye Te is reméled, hogy pár éven belül Peperóniában is hasonló projektekkel találkozhatunk majd a neten. De lehet, hogy már vannak is, csak én nem tudok róluk.

Sokszor üdvözöllek a viharos Göteborgból:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: