2008. február 4., hétfő

SEMLA avagy egy svéd sütemény

Kedves Bogi!

Ha kedd és február 5, akkor az az idén húshagyókedd vagy svédül ”fettisdagen” (zsíros kedd), ami azt jelenti, hogy holnap egész Szendvicsország a SEMLA (ejtsd. szemla) nevű süteményt eszi. Ugyanis szerdán kezdődik a böjt, és akkor már nem szabad zsíros ételeket enni.
Amint azt már írtam, a svédek borzasztóan szertartásosak. Nem mintha bárki is böjtölne, de a hagyomány az hagyomány. A SEMLA időszaka karácsonytól húshagyó keddig tart. Ja, és hogy utána mit esznek? Hát fahéjas csigát, mert az is nemzeti eledel, ráadásul egész évben kapható.
Az ismerősöm, aki a hétvégén nálunk járt, a lelkemre kötötte, hogy feltétlenül tegyem fel a blogra a SEMLA meg a fahéjas csiga receptjét, mert neki mindkettő nagyon ízlett. Ezt most meg is teszem. Ha van hozzá kedved, próbáld ki. Isteni finom.

Szervusz,

Melissa


SEMLA


Hozzávalók: 7 dl (kb. 420 g) liszt, 25 g élesztö, 2,5 dl tej, 1/2 dl cukor, 50 g vaj v. mar­garin, ½ tk só, 1 kk kardemompor
Töltelék: ½ dl őrölt mandula, ½ dl cukor, ¾ dl tej vagy tejszín, 1 dl tejszín

Az élesztöt ½ dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és 37 fokra melegitjük. A lisztet, a sót, a cukrot és a kardemomport egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk az élesztöt, a vaj-tej keveréket és begyúrjuk. 30-40 percig kelesztjük. Azután egy kissé átgyúrjuk, majd zsemle nagyságú buktákat formálunk. Egymástól távol tepsire helyezzük, és fél órát kelesztjük. Megkenjük tojással, és elö­melegitett sütöben, középen 225-250 fokon 5-10 percig sütjük. Amikor megsültek, rácsra helyezzük öket, és konyharuha alatt hagyjuk kihűlni. Mindegyiknek levágjuk a tetejét, a közepükben kis mélyedést vágunk. A kiemelt tésztát összekeverjük a madulával, a cukorral és a tejjel. Ezzel a keverékkel megtöltjük a buktákat. A tejszínt felverjük, és rátesszük a mandulakrémre. Majd ráhelyezzük a bukták tetejét, és megszórjuk porcukorral.

A semláról angol nyelvű leírás olvasható a következő honlapon:
http://www.sweden.se/templates/cs/Article____14133.aspxFAHÉJAS CSIGA

Hozzávalók: 7 dl (kb. 420 g) liszt, 25 g élesztö, 2,5 dl tej, 1/2 dl cukor, 50 g vaj v. mar­garin, ½ tk só
Töltelék: 1-2 ek vaj v. margarin, 2 ek cukor, fahéj

Az élesztöt ½ dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és 37 fokra melegitjük. A lisztet, a sót, a cukrot egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk az élesztöt, a vaj-tej keveréket és begyúrjuk. 30-40 percig kelesztjük. Azután egy kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. Mindkét részt négyszög alakúra nyújtjuk. Megkenjük vajjal, rászórjuk a cukrot, és alaposan megszórjuk fahéjjal. Felte­kerjük és vagy egészben sütjük (15-20 percig), vagy kb 2-3 cm-es szeletekre vágjuk. Egymástól távol tepsire helyezzük, és fél órát kelesztjük. Megkenjük tojással, és elö­melegitett sütöben 225-250 fokon 5-10 percig sütjük. (Ha egészben sütjük, a sütö alsó részébe tesszük, ha csigát készitünk, akkor a sütö közepébe.)

Nincsenek megjegyzések: