Ha kedd és február 5, akkor az az idén húshagyókedd vagy svédül ”fettisdagen” (zsíros kedd), ami azt jelenti, hogy holnap egész Szendvicsország a SEMLA (ejtsd. szemla) nevű süteményt eszi. Ugyanis szerdán kezdődik a böjt, és akkor már nem szabad zsíros ételeket enni.
Amint azt már írtam, a svédek borzasztóan szertartásosak. Nem mintha bárki is böjtölne, de a hagyomány az hagyomány. A SEMLA időszaka karácsonytól húshagyó keddig tart. Ja, és hogy utána mit esznek? Hát fahéjas csigát, mert az is nemzeti eledel, ráadásul egész évben kapható.
Az ismerősöm, aki a hétvégén nálunk járt, a lelkemre kötötte, hogy feltétlenül tegyem fel a blogra a SEMLA meg a fahéjas csiga receptjét, mert neki mindkettő nagyon ízlett. Ezt most meg is teszem. Ha van hozzá kedved, próbáld ki. Isteni finom.
Szervusz,
Melissa
SEMLA
Hozzávalók: 7 dl (kb. 420 g) liszt, 25 g élesztö, 2,5 dl tej, 1/2 dl cukor, 50 g vaj v. margarin, ½ tk só, 1 kk kardemompor
Töltelék: ½ dl őrölt mandula, ½ dl cukor, ¾ dl tej vagy tejszín, 1 dl tejszín
Az élesztöt ½ dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és 37 fokra melegitjük. A lisztet, a sót, a cukrot és a kardemomport egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk az élesztöt, a vaj-tej keveréket és begyúrjuk. 30-40 percig kelesztjük. Azután egy kissé átgyúrjuk, majd zsemle nagyságú buktákat formálunk. Egymástól távol tepsire helyezzük, és fél órát kelesztjük. Megkenjük tojással, és elömelegitett sütöben, középen 225-250 fokon 5-10 percig sütjük. Amikor megsültek, rácsra helyezzük öket, és konyharuha alatt hagyjuk kihűlni. Mindegyiknek levágjuk a tetejét, a közepükben kis mélyedést vágunk. A kiemelt tésztát összekeverjük a madulával, a cukorral és a tejjel. Ezzel a keverékkel megtöltjük a buktákat. A tejszínt felverjük, és rátesszük a mandulakrémre. Majd ráhelyezzük a bukták tetejét, és megszórjuk porcukorral.
A semláról angol nyelvű leírás olvasható a következő honlapon:
http://www.sweden.se/templates/cs/Article____14133.aspx
FAHÉJAS CSIGA
Hozzávalók: 7 dl (kb. 420 g) liszt, 25 g élesztö, 2,5 dl tej, 1/2 dl cukor, 50 g vaj v. margarin, ½ tk só
Töltelék: 1-2 ek vaj v. margarin, 2 ek cukor, fahéj
Az élesztöt ½ dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet és 37 fokra melegitjük. A lisztet, a sót, a cukrot egy tálba helyezzük. Hozzáadjuk az élesztöt, a vaj-tej keveréket és begyúrjuk. 30-40 percig kelesztjük. Azután egy kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. Mindkét részt négyszög alakúra nyújtjuk. Megkenjük vajjal, rászórjuk a cukrot, és alaposan megszórjuk fahéjjal. Feltekerjük és vagy egészben sütjük (15-20 percig), vagy kb 2-3 cm-es szeletekre vágjuk. Egymástól távol tepsire helyezzük, és fél órát kelesztjük. Megkenjük tojással, és elömelegitett sütöben 225-250 fokon 5-10 percig sütjük. (Ha egészben sütjük, a sütö alsó részébe tesszük, ha csigát készitünk, akkor a sütö közepébe.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése