2008. február 16., szombat

Vigyázat, őrültek avagy egy bevándorló orvos viszontagságai



Kedves Bogi!

Ma este a Se upp för dårarna (Vigyázat, őrültek) című svéd filmet vetítik a tévében. A film Helena Bergström népszerű svéd színésznő első rendezése. 2006-ban készült. Helena egyébként az ismert svéd rendező Colin Nutley felesége és filmjeinek főszereplője. A magyar nézők leginkább az Under solen (A nap alatt) című filmből ismerhetik.
Ez a film azért lehet érdekes Peperóniában, mert tudom, hogy jelenleg magyar orvosokat csalogatnak Szendvicsországba dolgozni. Több magyar orvos is ideköltözött, már Göteborgban és környékén is rendelnek néhányan.
De korántsem volt ez így 11 évvel ezelőtt, amikor ideköltöztem. Akkor elég volt, ha egy orvos nem svéd névvel rendelkezett, hogy ne jusson álláshoz. A változás akkor következett be, amikor az újságok arról kezdtek cikkezni, hogy spanyol orvosok érkeztek Szendvicsországba, akik egy gyorstalpaló nyelvtanfolyam után máris dolgozni kezdtek. Miközben a több éve itt élő bevándorló orvosok legfeljebb betegszállítóként kaptak munkát a kórházban. Mára ez a helyzet az orvoshiány következtében jócskán megváltozott. Itt jegyzem meg, hogy a svéd orvosok meg Norvégiába költöznek, mivel ott magasabb a fizetés, ráadásul nyelvi korlát sincs.
Nekem iráni háziorvosom van, és nagyon megértjük egymást, főleg azért, mert tudom, egy cipőben járunk. Nálunk egyébként rendkívül udvariasak az orvosok. Amikor belépek a rendelőbe, mindig kezet fognak velem. A hálapénz pedig elképzelhetetlen.
Azt hiszem, a magyar orvosok számára kecsegtető az itteni kb. 40 ezer koronás fizetés. Ebből el lehet tartani egy családot, ha valaki nem a göteborgi ”Rózsadombon” akar egy villában lakni. De az orvosoknak azzal mindenképpen számolniuk kell, hogy ha olyan feleséget hoznak magukkal, akinek humán diplomája van, az nem tud majd elhelyezkedni, és könnyen lehet, hogy visszavágyik. Nem akarom írni, hogy depressziós lesz, mert ezt nem lehet tudni. De megeshet.
A történet két fiatal lány barátságáról szól. A svéd Elin és a török Yasmin a rendőrtiszti főiskolára jelentkeznek, innen az ismeretség. Yasmin apja sikeres szívsebész volt Törökországban, új hazájában azonban metróvezetőként kénytelen dolgozni, amit nem igazán tud elfogadni. Képtelen helyesen kimondani, hogy ”Se upp för dörrarna” (Vigyázat, az ajtók záródnak), helyette azt mondja ”Se upp för dårarna” (Vigyázat, őrültek). Innen a film címe.
Yasminnnak nem kis erőfeszítésébe kerül, hogy lelket öntsön apjába, aki egy szerencsés véletlen folytán végül mégis bejut a kórházba.
Számomra a film egy kicsit klisé jellegű, előre kiszámítható, de azért felhőtlen vidám szórakozást nyújt.
Remélem, egyszer majd Peperóniában is bemutatják. Bár a bevándorló problematika ott talán most nem igazán aktuális.

Üdvözlettel:

Melissa

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Melissa!
A film valóban nagyon jó. Az alakítások kedvesek, a karakterek igen jól eltaláltak és megformáltak.
A múlt héten jártam szakdolgozatot védeni Aalborgban Dániában, s a koppenhágai főpályaudvaron sikerült szert tennem rá dvd-n. A skandináv filmek nagy erőssége szerintem, hogy mély humánummal, a humort sem nélkülözve reflektálnak társadalmi folyamatokra, a nézők által abszolút élvezhetpő módon. S szinte mindegyik dvd-n kiadott film angol felirattal is bír. Kár, hogy itthonról még interneten keresztül csomagküldéssel is szinte lehetetlen beszerezni ezeket (nem találtam még olyan oldlat, mely Magyarországra is szállítana).
Üdv.
Németh Márton

Névtelen írta...

Kedves Márton! Örülök, hogy tetszett a film. Ha kapok egy címet, szívesen küldök svéd filmeket angol felirattal.

Melissa

Unknown írta...

Kedves Melissa! Köszönöm az ajánlatot, miután (valószínű biztonsági megfontolásból) nem teszed fel te sem az e-mail címed a blogodra, én meg nem szívesen adnék meg egy bárki számára elérhető bejegyzésben postai címet. Ha esetleg írnál egy e-mailt a nemethm78 kukac gmail.com címre, akkor el tudnám neked a címem küldeni. (Ezt az e-mailt fel merem így rakni, mert a google spamszűrő rendszere elég erős, no meg van alternatív régebbi e.mail címem is).
Üdvözlettel
Németh Márton