2007. december 15., szombat

Martin Widmark & Helena Willis: LasszeMaja Nyomozóiroda avagy egy svéd sikersorozat

Kedves Bogi!

Képzeld, tegnap Helena Willis és Martin Widmark dedikálta a könyveit Göteborgban. Találkoztam velük, és boldogan újságolták, hogy a LasszeMaja címü könyvsorozatuk jövöre megjelenik Japánban. Mondtam, hogy akkor ez pénzzel jár, mire mindketten egyszerre és hevesen tiltakoztak, azt állítva, hogy nem a pénz számít. Hát, megértem.
Hogy nem ismered öket? Megnyugtatlak, Peperóniában senki sem ismeri öket. Tudom most egy kissé hosszú és száraz szöveg következik, de azt szeretném érzékeltetni, hogy egy kiadó hogyan segítheti az olvasómozgalmat. Persze, a haszon sem mellékes. Amit hangsúlyozni szeretnék, hogy ezt a sorozatot nem a reklám tette népszerüvé, hanem maguk a gyerekek szerették meg.
Nem írok többet, mert akkor nem bírod majd végigolvasni, ami itt következik.

Azért egy dolgot figyelj meg! Az eladási sikerlisták élén svéd írók állnak, s ez nem véletlen. Ugye Te is hiszed, hogy egyszer majd Peperóniában is 50 magyar gyerekkönyvíró lesz, aki folyamatosan jelenteti meg a könyveit, és a napilapok minden héten közölnek majd igényes gyerekkönyvkritikát ezekröl a kitünö müvekröl, hogy a magyar szülök és pedagógusok az újságból értesülve magyar gyerekkönyveket vásároljanak gyerekeiknek, unokáiknak karácsonyra. Ahogy ez Szendvicsországban ma történik.
Holnap ne felejtsd el meggyújtani a 3. gyertyát! Már csak egy hét van karácsonyig.

Minden jót,

Melissa

A 2006-os év legnépszerübb gyerekkönyvírója kétségkívül Martin Widmark volt, aki detektíveregény- sorozatával pár év alatt országszerte híres lett. A sorozat címe LasszeMaja Nyomozóiroda. Az elsö kötet, a Gyémántrejtély 2002-ben jelent meg, és azóta még 11 rész látott napvilágot. A sorozat egy kisvárosban játszódik, ahol különös esetek történnek, föleg lopások. De a sorozat höseinek, Lasszének és Majának mindig sikerül megfejtenie a rejtélyeket. Ezek igényes kiállítású, könnyen olvasható, izgalmas ún. ”puzzle-detektívregények”, sok mókás képpel. Az olvasók kb. 6-9 éves gyerekek, meg egy kicsit idösebb anyukák és apukák is.
A legnagyobb svéd gyerekkönyvkiadó, a Bonnier Carlsen ötlete az volt, hogy egy olyan könyvet kellene írni, ami egy olvasókönyvhöz hasonlít, de érdekes formában. Egy olyan izgalmas történetet kerestek, amit még az olyan gyerekek is a kezükbe vesznek, akik egyébként nem szeretnek olvasni vagy nehezen megy számukra az olvasás. Megkérdezték Martin Widmarkot, aki 10 évig egy olyan stockholmi általános iskolában tanított, ahol sok bevándórló tanult, és több gyerekeknek írott tankönyve is megjelent, hogy írna-e egy ilyen történetet. Ö megpróbálta. Igy született LasszeMaja. Az elsö kötetet több követte, és néhány év alatt a sorozat hatalmas siker lett. A szerzö ezen könyveivel új stílust teremtett. Ma a kisiskolások Agatha Christienek nevezik.
Martin Widmarkkal a 2006. szeptemberében a göteborgi könyvvásáron találkoztam. Dedikáltattam az egyik könyvét a lányom számára, és megkérdeztem, hogy lefordították-e már a könyveit más nyelvekre. Azt válaszolta, hogy kb. 15 nyelvre fordítják a könyveit. Érdeklödött, hogy melyik nyelv érdekel. Mondtam, hogy a magyar. Erre azt válaszolta, hogy magyarra még nem fordítják a könyveit és megemlítette, hogy ha van kedvem hozzá, megpróbálkozhatnék a fordítással. Így kezdtem el gyerekkönyveket fordítani.
Martin Widmark könyveiröl angol nyelvü tartalmi ismertetö található a Bonnier Carlsen kiadó honlapján. A sorozatot megvette valamennyi környezö skandináv ország, s ezen kívül a következö nyelveken jelent meg: kínai, portugál, görög, kóreai, tai, francia, arab, perzsa.
Martin Widmark honlapja:

www.martinwidmark.se
LasszeMaja honlapja:
www.lassemaja.net

A sorozat egyes részei kiadási év (zárójelben), valamint, hogy 2006-ban hanyadik kiadásban jelentek meg:
Gyémántrejtély (2002) - 6. kiad., Szállodarejtély (2002) – 5. kiad., Cirkuszrejtély (2003) – 5. kiad., Kávéházrejtély (2003) – 3. kiad., Múmiarejtély (2004) – 6. kiad., Mozirejtély (2004) – 4. kiad., Vonatrejtély (2005) – 4. kiad., Újságrejtély (2005), Iskolarejtély (2006), Aranyrejtély (2006), Sáfrányrejtély (2006), Barátságaim könyve (2006).

Az Újságrejtély 2005-ben megnyerte a Jury (kimondottan detektívregényekkel foglalkozó) svéd folyóirat „Nyomozókutya“-díját, ami az év legjobb gyermek- és ifjúsági detektivregényének jár.
A Könyvzsüri versenyében – ez egy országos olvasómozgalom, ahol a gyerekek saját maguk szavazzák meg az elözö év legjobb gyerekkönyvét korcsoportok szerinti kategóriákban – a Múmiarejtély a 7-9 éves kategóriában 2004-ben 2. díjat nyert, az Újságrejtély 2005-ben 1. díjat, az Aranyrejtély 2006-ban 1. díjat, a Sáfrányrejtély pedig 2. díjat nyert.
Az OpsisKalopsis címü svéd gyermekkulturával foglalkozó folyóiratban 2006. októberében hosszabb cikk jelent meg Martin Widmark munkáiról. A szerzö itt úgy nyilatkozik, hogy szerinte a sorozat azért lett ilyen népszerü, mert a svéd gyerekkönyvkiadásban volt egy fehér folt, mégpedig olyan izgalmas gyerekkönyvek iránti igény, amelyeknek egyszerü a nyelvezete. A siker másik titka pedig az újrafelismerés öröme. Ha valaki elolvas egy kötetet, kívácsi rá, hogy a következöben mi történik, s nem csalódik, mert a föszereplök azonosak, s a könyvek felépítése is ugyanazt a mintát követi.
A könyvek különállóak, de Lassze és Maja mindig jelen van, mint ahogy az esetlen rendörfönök is, de más szereplök is visszatérnek. A különféle rejtélyek hasonlóképpen épülnek fel, ami azt jelenti, hogy a gyerekek már elöre megértik, mi is fog történni, s egyben olvasói biztonságot is ad: megtörténik a büntény, kevés számú gyanúsított jelenik meg, nyomra vezetö jelek tünnek fel és kezdödhet a találgatás, vajon ki is a tettes. Az olvasó pedig a gyermekdetektívekkel együtt töpreng és oldja meg a rejtélyt. A könyvek nyelvezete egyszerü, ám maga a megoldás már nem annyira könnyü.
A szerkesztö, Agneta Wallgren nagy szerepet játszott LasszeMaja megformálásában. Szerinte a könyvek sikere abban rejlik, hogy ebben a kisvárosban különleges hangulat uralkodik. Az írónak finom humora van, ami nem túlzó, de nem is túl száraz. A szerkesztö nagyon ügyel arra, hogy valamennyi könyv magas színvonalú és egyedi legyen. 7-8-szor küld vissza minden egyes kötetet az írónak és az illusztrátornak átdolgozásra, mire egy könyv nyomdába kerül.

2006-ban a könyvekböl filmsorozat készült, az ún. karácsonyi kalendárium. A karácsonyi kalendáriumról azt kell tudni, hogy 1960 óta létezik Svédországban. Ez általában gyerekkönyveken alapul. 24 kb. 10 perces rész, amit december 1-24-ig mutat be a tévé. Egy írónak rendkívül nagy megtiszteltetés, ha éppen az ö könyveit filmesítik meg.

A sorozat 2006-ban megjelent két legutolsó kötetét karácsonyra jelentette meg a kiadó, a tévésorozattal egyidöben. Az Aranyrejtélyt kimondottan karácsonyi ajándéknak szánták. Ezt jól illusztrálja az aranybetüs cím, a színes illusztrációk fekete-fehér helyett, ráadásul a könyv szerkezete meröben más, mint az összes többié. De nagyon érdekes.
A Sáfrányrejtélyben a karácsonyi-adventi kalácshoz szükséges sáfrányt (ami olyan drága Svédországban, hogy csak a péztárostól lehet kérni) lopják el a boltból, így félö, hogy a kisváros lakosai karácsonyi sütemény nélkül maradnak. Ám Lassze és Maja ezúttal is megoldja a rejtélyt. Azután van még egy karácsonyi történet, a Szállodarejtély.
Aztán lehet még vásárolni kártyát, CD-ROM-játékot és jegyzetfüzet is, amelyek a sorozathoz kapcsolódnak.
Ezen kívül megjelent még a Barátságaim könyve is, ami azt írja le, hogyan találkozott Lassze és Maja az óvodában, meg a legelsö esetet, amit még az óvodában oldottak meg. A könyvben a gyerekeknek lehetösége van arra, hogy ide jegyezzék be barátaikat, és azok legfontosabb adatait.
Amint az a szerzö honlapján olvasható, eddig 530 ezer példányban adták el a sorozat könyveit.
A karácsonyi kalendárium hatására a könyvek kölcsönzése hihetetlen mértéket öltött 2006. decemberében. Egyszerüen nem lehetett azokat megtalálni a könyvtárakban. A gyerekek kénytelenek voltak elöjegyeztetni más könyvtárakból, ha el szerették volna olvasni öket. Decemberben úgy megsajnáltam egy kisfiút, aki az Újságrejtélyt szerette volna kölcsönözni, hogy odaadtam neki azt a példányt, amit éppen akkor fordítottam. Amikor beszámoltam erröl Martin Widmark ügynökének, azt irta, hogy elküldi nekem a sorozat valamennyi kötetét, hogy nyugodtan fordíthassak, és hogy a Sáfrányrejtélyböl már csak egy darabot talált a kiadóban, de azt is irta, hogy ebböl a kötetböl éppen akkor 50000 darab volt útban újranyomásban a nyomdából a könyvesboltok felé.
S azt, hogy a sorozat mennyire népszerü, mi sem bizonyítja jobban, mint a kiadási statisztika.
A legjelentösebb svéd könyvkereskölánc, az Akademibokhandeln eladási topplistája 2007 januárjában – gyermekkönyvek:

Itt svéd a szerzök: 1. Martin Widmark: Sáfrányrejtély, 2. Martin Widmark: Aranyrejtély, 3. Laura Trenter: Stackelstrand titka (egy detektivregény-sorozat második kötete)

A legnagyobb göteborgi könyváruház, a Wettergrens eladási topplistája 2007 januárjában – gyermekkönyvek:

Itt a svéd szerzök: 1. Martin Widmark: Sáfrányrejtély + a sorozat többi része, 4. Laura Trenter: Stackelstrand titka, 5. Martin Widmark: Kék Tükör Antikvárium

A legnagyobb svéd internet-könyváruház, a Bokus eladási topplistája 2007 januárjában – gyermek- és ifjúsági könyvek:
Itt svéd a szerzök: 1. Martin Widmark: Sáfrányrejtély, 4. Martin Widmark: Aranyrejtély, 10. Martin Widmark: Iskolarejtély

A könyvtárak kölcsönzési statisztikáiban a sorozat megelözte Astrid Lindgren és J. K. Rowling müveit. A Göteborgi Városi Könyvtár 2007. január 4-i statisztikáját, amely a város 20 kerületi könyvtárában 2006-ban a legtöbbet kölcsönzött 100 gyerekkönyv listáját tartalmazza. Eszerint 1. Újságmisztérium, 2. Vonatmisztérium, 3. A Wittenbergi varázslók /Martin Widmark/, 4. Ismered Harisnyás Pippit? /Astrid Lindgren/, 5. Amikor Findus kicsi volt és eltünt /Sven Nordqvist/.
Ez a lista a Göteborgi Városi Könyvtár honlapján megtekinthetö:
http://www.stadsbiblioteket.goteborg.se/prod/kultur/stadsbibliotek/dalis2.nsf/535e371e7fd657aec1256a5c0045675f/5e0d415386bf8d00c1256f8d004e5a3d!OpenDocument

Igaz ugyan, hogy nagyon szeretjük LasszeMaját, a kedvencünk mégis Martin Widmark egy másik könyve, a Kék Tükör Antikvárium. Mazsola azt mondja, hogy ez a világ legjobb könyve. Ez egy sorozat elsö része és a föszereplöje két osztálytárs, egy svéd fiú meg egy orosz lány, akik a hetedik osztályba járnak, és egy eltünt tudós után nyomoznak. Az elsö kötetet még kettö követte.

LasszeMaja ma is nagy népszerüségnek örvend, csak néha-néha található meg a könyvtárunkban, s akkor is azonnal kikölcsönzik a gyerekek. 2007 tavaszán a Kisállatboltrejtély, öszén pedig a Könyvtárrejtély került kiadásra.