2007. december 15., szombat

Philip Pullman: Az arany iránytü

Kedves Bogi!

Látom, hogy otthon is vetítik Az arany iránytű címü filmet. Göteborgban is most karácsony elött megy a mozikban. Még nem láttam, de a téli szünetben megnézzük.
Philip Pullman ismert a svéd olvasók körében, több könyve is megjelent. A film alapjául szolgáló trilógiát most láttam a könyvesboltban új kiadásban.
Philip Pullman 2005-ben elnyerte a svéd ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) vagyis Astrid Lindgren-emlékdíjat. Látom, magyar nyelvü információ még nincs a svéd honlapon. Nagy hiba. Megpróbálom hamarosan orvosolni. Azért itt a link, ha valaki angolul szeretné olvasni:
http://www.alma.se/templates/KR_Page.aspx?id=2008
A svéd honlapokon találtam egy csomó információt, majd hamarosan fordítok belőlük. Látom, hogy Philip Pullman szereti Lovecraftot, bár úgy véli, nem jó író.
Ma éppen egy olyan svéd irodalmárt hallgattam egész nap, aki a gótikus irodalomról tartott elöadást, ugyanis ebböl a témából doktorált. A neve Mattias Fyhr, és Lavecraftról is írt egy könyvet. Róla majd a későbbiekben írok.
Amint ma megtudtam a gótikus irodalomból alakult ki később a fantáziairodalom és a detektívregény.
Nos, amíg vársz az információra, addig máris itt egy honlap, ahol többek között magyar oldal is található. Itt ismerheted meg a daimónodat:
http://www.guldkompassen.se/
Itt pedig az író saját honlapja: http://www.philip-pullman.com/