2007. december 21., péntek

Svéd nyelv kezdőknek. Néhány video a YouTube-on

Kedves Bogi!

Ma reggel a Metrót olvastam a villamoson. Találtam egy érdekes cikket, mely szerint 2007-ben 100 ezer új lakos telepedett le Szendvicsországban. A legtöbben hazatelepült svédek, de jöttek más országokból is, mégpedig:

Svédek: 14 537
Irakiak: 13 332
Lengyelek: 6 976
Dánok: 4 708
Németek: 3 407
Szomáliaiak: 3 311
Románok: 2 407
Finnek: 2 406
Tájföldiek: 2 361

Azt ugyan nem írják, hogy hány magyar telepedett le az idén, de tudom, hogy egyre többen szeretnének itt szerencsét próbálni.
Majd egyszer elmesélem, hogy milyen itt bevándorlónak lenni. Most karácsony előtt azonban nem akarom senkinek kedvét szegni. Ezért nem is írom, hogy: ”Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” Engem sem lehetett volna visszatartani.
Szóval, a bevándorlóknak nem árt, ha minél gyorsabban megtanulnak svédül. Az első lépcsőfok a nyelvtanulásban a ”Svenska för invandrare” vagyis ”Svéd nyelv bevándorlóknak” nevű alaptanfolyam.
A tanárok egyik kedvenc témája pedig, hogy arra kérik a külföldi diákokat, mondják el, milyennek látják a svédeket. Aki idegenben él, állandóan összehasonlít. Éppen ezért, ez egy borzasztóan hálás téma.
Ma az egyik kolléganőm mutatott néhány videót a YouTube-on. Ezeket most közzéteszem. Hátha más is jót szórakozik. Azért ahhoz, hogy valaki megértse őket, nem árt némi svéd nyelvtudás.
Jó szórakozást!

Melissa

Hogyan váljunk svéddé?
http://www.youtube.com/watch?v=j5g2fg86gUw&feature=related

Hírek egyszerű nyelven
http://www.youtube.com/watch?v=DhjNiAg7gf0&feature=related

Svéd nyelv alapfokon
http://www.youtube.com/watch?v=HnnGw54AmA0&feature=related

2 megjegyzés:

zita írta...

Nagyon tetszenek a svéd mesekönyvek,üdítő elfoglaltság nyelvet tanulni velük.
Köszönöm a sok címet amit feltettél,rengeteg segítség ez egy vidéki lánynak, aki svédül tanul
8-)
Szép napot nektek!
Zita

Névtelen írta...

Kedves Zita!

Örülök, ha segítenek az ajánlataim. Milyen jó is az internet! Majd még írok más honlapokról is, ha lesz egy kis idöm. Nagyon jó még a Bokpuffen -
http://www.boktips.net/bokpuffen/,
ahol könyvajánlat található. Minden héten egy új és egy klasszikus könyv elsö oldalát olvassák be.
A svéd tévé honlapján (www.svt.se) pedig tévémüsorokat, híreket lehet nézni. Ha szereted a gyerekmüsorokat, akkor a Bolibompát ajánlom. Az nagyon jó nyelvtanulásra, mert egyszerü a nyelvezete.
Nektek is szép napot!
Melissa