2007. december 4., kedd

Svéd irodalmi díj - August-díj

Kedves Bogi!

Tegnap este hozták nyilvánosságra az idei svéd irodalmi díj, az August-díj nyerteseit. A díjat 1992 óta 3 kategóriában osztják ki: szépirodalom, gyerekkönyv, ismeretterjesztö irodalom.
Valamennyi svéd kiadó jelölhet könyveket a díjra. 3 különbözö zsüri dönt. A tagok kiadók dolgozói, könyvtárosok, irodalomkritikusok. stb.
A gyerekkönyv kategóriában Sven Nordqvist nyerte el a díjat Var är min syster (Hol van a növérem?) c. könyvével. Pettson és Findus szerzöje a magyar gyerekek és szülök körében is jól ismert. Az új könyvét még nem láttam, mert még nem érkezett meg a könyvtárunkba, de érdekesek az illusztrációi.
A következö honlapokon olvasható svéd nyelvü információ az August-díj idei nyerteseiröl:
http://sydsvenskan.se/lund/article284427.ece
http://www.augustpriset.info/135 http://www.gp.se/gp/road/Classic/shared/printArticle.jsp?d=121&a=386520
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=425&a=386390
Azt hiszem, a Göteborgs Posten göteborgi napilap megsejtette, hogy ki nyer a gyerekkönyv kategóriában, mert vasárnap és tegnap is közölt egy cikket Sven Nordqvisról.
Sven Nordqvist könyve máris az egyik eladási lista élére került. A Bokus internetes hálózaton pedig elfogyott. Jó karácsonyi ajándék lesz.
A következö honlapon illusztrációk tekinthetök meg a könyvböl: http://www.barnensbokklubb.se/bbk2/utdrag.aspx?id=8235&page=1
A könyv máris klasszikus, írja a vezetö napilap, a DN. Kíváncsi vagyok, lesz-e olyan magyar kiadó, amelyik otthon is megjelenteti.
Legközelebb majd Sven Nordqvisról írok. Most megyek és olvasom Laura Trenter legújabb könyvét, ami egy francia kastélyban játszódik. Valódi ”gothic” irodalom gyerekeknek. Nagyon izgalmas, és Mazsolának is nagyon tetszett.

Szia-szia,
Melissa